Το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί και διατίθενται δεκάδες εφαρμογές (apps) για συσκευές όπως το iPad, που βοηθούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, να εκφράσουν τις σκέψεις τους, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και για εκπαιδευτικούς σκοπούς...
Άλλαξε η ζωή της Η Caleigh Gray, είναι ένα κοριτσάκι δύο ετών, που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε καν σε ερωτήσεις που απατούσαν ένα «ναι» ή ένα «όχι». Μέχρι που της έδωσαν ένα iPad. Τώρα η Caleigh, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή λογισμικού που κοστίζει 190 δολάρια, η οποία εκφωνεί λέξεις, ανάλογα με τις εικόνες που το παιδί αγγίζει στην οθόνη της ταμπλέτας. «Δεν χρειάζεται πια να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ένα έξυπνο κορίτσι. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν τη βλέπουν να χρησιμοποιεί το iPad», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού, Holly Gray, συμπληρώνοντας ότι η κόρη της χρησιμοποιεί την ταμπλέτα για να ξεχωρίζει τα χρώματα ή για να ζητήσει να πάει μια βόλτα. Η οθόνη αφής παράγει ήχους Το λογισμικό που χρησιμοποιεί η Caleigh ονομάζεται Proloquo2Go και αναπτύχθηκε από την εταιρεία AssistiveWare BV. Αποτελεί μία από τις πολλές εφαρμογές για συσκευές της Apple που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα ομιλίας.
Ορισμένα apps παρέχουν εικόνες που οι χρήστες μπορούν να πατήσουν για να παραχθεί ο ήχος μιας λέξης. Άλλες εφαρμογές καθοδηγούν τους μαθητές μέσα από ιστορίες για να τους διδάξουν βασικές μορφές λόγου. Εφαρμογές και για Android Οι εταιρείες σχεδιάζουν παρόμοιες εφαρμογές και για ταμπλέτες που χρησιμοποιούν το λογισμικό Android της Google. Πολλές από τις εφαρμογές ομιλίας είναι διαθέσιμες και για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ωστόσο οι γονείς και οι θεραπευτές θεωρούν ότι οι ταμπλέτες προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσκευές όπως το iPad μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση του «κοινωνικού στίγματος». «Οι συσκευές που κατασκευάζονται ειδικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μιλήσουν είναι πολύ ογκώδεις», δήλωσε ο Bill Thompson, σχολικός ψυχολόγος στην Καλιφόρνια, ο οποίος έχει αναπτύξει αρκετές εφαρμογές για να βοηθήσει τα παιδιά με προβλήματα ομιλίας.
Επίσης, οι κοινές ταμπλέτες κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι οι εξειδικευμένες συσκευές ομιλίας, η τιμή των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 15.000 δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει πως η εύχρηστη σχεδίαση του iPad έχει βοηθήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χειρίζονται πιο γρήγορα τη συσκευή, αλλά η θεραπευτική του χρήση ήταν κάτι που οι μηχανικοί της Apple δεν είχαν προβλέψει.
fimotro
fimotro
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.