Χιλιάδες δεκαεξάχρονα παιδιά, «ποελμούν» καθημερινά στο πλάι των γονιών τους την μεταρρύθμιση του Σαρκοζί, αποκαλύπτοντας έτσι και μια βαθύτερη απόγνωση. Οι λεηλασίες δε λείπουν. Αλλά η στήριξη στο κίνημα είναι σαρωτική.
«Μαμά, μπαμπά, θα σας εξασφαλίσω αυτή τη σύνταξη στα 60!». Είναι το κείμενο σε ένα μικρό, αυτοσχέδιο πλακάτ που κρατά μια μικρή γαλλίδα, το πολύ 16 χρόνων. Την λένε Ματίλντ ή Σεσίλ ή Ανέτ. Δεν έχει σημασία. Οπως δεν έχει σημασία αν είναι από το Παρίσι, τη Λυών ή την Τουλούζ. Είναι άλλωσστε χιλιάδες οι μικρές Γαλλίδες κι οι μικροί Γάλλοι που κατακλύζουν τους δρόμους διαδηλώνοντας αυτές τις μέρες.
Η αντίσταση στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Νικολά Σαρκοζί έχει μετατραπεί σε «οικογενειακή υπόθεση» στη Γαλλία. Σε περίπου 3,5 εκατομμύρια υπολογίζει το μεγαλύτερο γαλλικό εργατικό συνδικάτο, η CGT τους διαδηλωτές της χθεσινής, έκτης ημέρας των κινητοποιήσεων. Ελαφρώς...λιγότερους τους μετράει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 1,1 εκατομμύρια...
Και αύριο είναι η κρίσιμη μέρα καθώς η Γερουσία καλείται να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση και το απεργιακό κίνημα φτάνει στην κορύφωσή του.
Πολυεπίπεδη κρίση
Η αίσθηση ότι η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος μιας πολυεπίπεδης κρίσης δεν δημιουργήθηκε από το «επίσημο» απεργιακό κύμα, αλλά από την ανησυχητική εξάπλωση των βανδαλισμών και των λεηλασιών και από την επέκταση των καταλήψεων σε σχολεία και (για πρώτη φορά από χθες) πανεπιστήμια. Δημιουργήθηκε επίσης, από τα μπλόκα στα διυλιστήρια όπου -σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο- πρωταγωνιστούν οι πιο σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές, αυτοί που «γονάτισαν» τη Γαλλία και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρατά μια χώρα όμηρο». Χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων νεαρών στην Λυών, την Ναντέρ και σε δεκάδες άλλες πόλεις και προάστια. Στη Λυών 200 νεαροί, προφανώς άσχετοι με τις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς στον κεντρικό δρόμο της αγοράς της πόλης, καίγοντας αυτοκίνητα, σπάζοντας βιτρίνες και λεηλατώντας καταστήματα.
Ξυπνάνε μνήμες του 2005
Το κολλέγιο της πόλης Λεμάν στην δυτική Γαλλία πυρπολήθηκε και καταστράφηκε πλήρως από τη φωτιά. Παρότι οι αρχές δεν συνδέουν άμεσα τον εμπρησμό με άλλα ξεσπάσματα βίας, ήταν κάτι που προκάλεσε ζοφερή εντύπωση και παρέπεμψε στις εφιαλτικές μνήμες από τις εξεγέρσεις των προαστίων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2005. Τις δυο τελευταίες μέρες, οι συλλήψεις ξεπερνούν στις 2.000. Οι φόβοι πως οι ελλείψεις καυσίμων σε συνδυασμό με την εξάπλωση των πράξεων βίας μπορεί να φέρει την κατάσταση εκτός ελέγχου οδήγησε τον πρόεδρο Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φιγιόν να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες και να ζητήσουν «εγκράτεια» αλλά προβλημάτισε και τις ηγεσίες των μετριοπαθών συνδικάτων. Μάλιστα, υπήρξαν και ενώσεις που κάλεσαν σε προσωρινή διακοπή των διαδηλώσεων ώστε να μπει τέλος στις «υπερβολές» και τις «παρεκτροπές»...
Εχθρός του κινήματος η βία
Οι συνδικαλιστές φοβούνται πως η βία θα οδηγήσει σε μείωση της τεράστιας μέχρι σήμερα λαϊκής υποστήριξης προς το κίνημα ενώ θα προσφέρει στον πρόεδρο Σαρκοζί μια ηθική νίκη που τόσο χρειάζεται.
Χθες, ο πρωθυπουργός Φιγιόν, συνέδεασε εσκεμμένα σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση την απεργία στα διυλιστήρια με τις βίαιες ταραχές στα προάστια. Είπε πως «ο εκφοβισμός, τα μπλόκα και η βία αποτελούν άρνηση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών μας αξιών».
Μια χώρα σε παράλυση
Σήμερα, οι απεργοί συνεχίζουν: οι μεταφορές υπολειτουργούν, οι πτήσεις είναι ‘κομμένες’ περίπου στο μισό, τα τραίνα λειτουργούν με σημαντικά μικρότερα ποσοστά. Η μάχη των καυσίμων με την απεργία και τα μπλόκα στα 12 διυλιστήρια της χώρας, έχει αδειάσει τις δεξαμενές σε ένα από τα τρία πρατήρια της χώρας. Χθες, για πρώτη μέρα, η Γαλλία αναγκάστηκε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια. Ο πρόεδρος Σαρκοζί επιμένει ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια για την πρόωρη σύνταξη και από τα 65 στα 67 χρόνια για την πλήρη.
Καίγεται χωρίς καύσιμα
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες να μοιράσουν τα αποθέματά τους για να γεμίσουν οι δεξαμενές των βενζινάδικων της χώρας. Στην διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία έσπασε το μπλόκο σε τρία διϋλιστήρια στη Λεμάν, τη Λαροσέλ και στην Ντόνζ. Το κίνημα των διαδηλώσεων έχει οδηγήσει σε καταλήψεις ή παρακώλυση της λειτουργίας σε 379 λύκεια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Για 1.000 κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των μαθητών.
Σαρωτική υποστήριξη στο απεργιακό κίνημα
Παρά την εξάπλωση των λεηλασιών καταστημάτων, απεργοί και διαδηλωτές συνεχίζουν να έχουν την μαζική λαϊκή υποστήριξη με ποσοστά της τάξης του 71%, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της «Liberation». Σε ποσοστό 79% οι Γάλλοι ζητούν από τον Σαρκοζί να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο. Αντίθετα, τα ποσοστά του προέδρου Σαρκοζί έπεσαν ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης έναντι των απεργών. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία BVA στις 15 και 16 Οκτωβρίου δείχνει ότι η δημοφιλία του Σαρκοζί περιορίζεται στο 30% -στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας. Ο αριθμός των Γάλλων με «αρνητική» ή «πολύ αρνητική γνώμη» για τον πρόεδρο Σαρκοζί αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες από τον Σεπτέμβριο και φθάνει σήμερα το 69%.
Επιμέλεια: Μαρία Κράλλη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.