Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τρίτο παγκοσμίως στην καθαρή ανακύκλωση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρώτο στην Ελλάδα και τρίτο παγκοσμίως κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ανακύκλωση, έχοντας αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της πανεπιστημιούπολης.
«Η υλοποίηση του προγράμματος ορθολογικής διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων στην πανεπιστημιούπολη -εξήγησε- στηρίχτηκε στη λογική ότι το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να εφαρμόζει και να διαχέει τις αρχές της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος του προγράμματος ανακύκλωσης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Κατσίκης.
Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορεί να συμβάλλει στην οικολογική ευαισθητοποίηση μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κυρίως των φοιτητών, στην απόκτηση «οικολογικής συνείδησης και ήθους» και σε διάδοση και εφαρμογή των αρχών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προσθέτει.
Χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, μπαταρίες, υλικά, που «παράγονται» στους χώρους εργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στις φοιτητικές εστίες, στο φοιτητικό εστιατόριο, στα κυλικεία και σ' άλλους χώρους του πανεπιστημίου ανακυκλώνονται σε ειδικό χώρο ανακυκλώνονται. Ειδικοί μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης, 1.700 λίτρων ο καθένας, είναι τοποθετημένοι στις σχολές και στα κοινόχρηστα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Από το Νοέμβριο του 2009 ήδη συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές: υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανήματα προβολής, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά...


Παράλληλα, για τη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων, στο φοιτητικό εστιατόριο και στο εστιατόριο «Φηγός» του πανεπιστημίου, εγκατασταθηκε ένα σύστημα κομποστοποίησης (λιπασματοποίησης). Τα τροφικά υπολείμματα οδηγούνται σε βιο-αντιδραστήρα, όπου μετατρέπονται σε οργανικό βελτιωτικό του εδάφους. Το λίπασμα, που προκύπτει, χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης.
«Το σύστημα αυτό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους φορείς του νομού Ιωαννίνων, για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας κομποστοποίησης» εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γιώργος Πηλίδης, που είχε την ιδέα και την επιστημονική ευθύνη για την εγκατάσταση-λειτουργία του.

tvxs
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com