Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Απειλούνται οι υγροβιότοποι της Αττικής


Τα σκουπίδια, τα µπαζώµατα, οι επιχωµατώσεις, η ρύπανση από βιοµηχανίες απειλούν τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής µολονότι αποτελούν σηµαντικά καταφύγια για την άγρια ορνιθοπανίδα: η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει σε µελέτη της (το 2009)
πάνω από 21.500 πουλιά από 141 είδη που φωλιάζουν, περνούν ή βρίσκουν τροφή στους υγροβιότοπους, σε ποτάµια και ρέµατα του Λεκανοπεδίου.
Η Ορνιθολογική κατέθεσε πρόταση να οριοθετηθούν οι 72 εναποµείναντες στην Αττική σε µια προσπάθεια να προστατευθούν και να αποκατασταθούν. Πριν από λίγο καιρό µάλιστα οι ειδικοί της Ορνιθολογικής σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο απογραφής στο πλαίσιο του προγράµµατος «Προστασία και ανάδειξη των Υγροβιοτόπων της Αττικής»...


Οπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική, οι περισσότεροι υγρoβιότοποι στην Αττική αυτή τη στιγµή έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθµισµένοι. Επιπλέον, µεγάλος αριθµός τους έχει µετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης µπάζων και απορριµµάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωµατωθεί πλήρως, µε αποτέλεσµα τα όριά τους να χάνονται και ακόµη και η ίδια η ύπαρξή τους να λησµονιέται.
Ποιοι είναι στο κόκκινο
Ανάµεσα στους υγροβιότοπους που κινδυνεύουν περισσότερο από πλήθος προβληµάτων είναι η Μπρέξιζα κοντά στον Σχινιά του Μαραθώνα. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια ενηµέρωσης – ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης στην Ορνιθολογική κ. Ρούλα Τρίγκου, στην περιοχή «παρατηρούνται επιχωµατώσεις έως 5 µέτρα ύψος, ενώ ο χώρος έχει µετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης απορριµµάτων».
Παρόµοια προβλήµατα ενδηµούν και στον υγροβιότοπο της Λούτσας. Σε ό,τι αφορά τη Λίµνη Κουµουνδούρου, οι επιστήµονες σηµειώνουν πως παρατηρείται συνεχής ρύπανση από διαρροή πετρελαίου, αφού συνορεύει µε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Λίγα χιλιόµετρα δυτικά απειλείται ακόµη ένας υγροβιότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων, στην καρδιά µιας περιοχής µε βιοµηχανικές εγκαταστάσεις.
Προβλήµατα παρατηρούνται ακόµα και σε υγροβιότοπους όπως του Σχινιά και της Βραυρώνας που προστατεύονται ύστερα από την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νατούρα 2000. Ο Σχινιάς δέχεται µεγάλες πιέσεις λόγω της οικιστικής ανάπτυξης ενώ στη Βραυρώνα η Ορνιθολογική έχει καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια για το αντιπληµµυρικό έργο και τη διευθέτηση της κοίτης του Ερασίνου στην περιοχή που απειλούν τον υγροβιότοπο µε αφανισµό.

atticafreepress
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com