Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

1 εκατομμύριο κουλούρια στην Αριστοτέλους!


 

Το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Κυριακή 17 Οκτωβρίου.




Σε εργοτάξιο κατασκευής... άρτου θα μετατραπεί την ερχόμενη εβδομάδα η πλατεία Αριστοτέλους, που θα αναδίδει τη μυρωδιά από ζεστό ζυμάρι και σουσάμι. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού, που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη και θα αναδείξει τους παραδοσιακούς άρτους της χώρας. Στο επίκεντρο της διοργάνωσης, που θα ρίξει την αυλαία της την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα βρεθεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, το κουλούρι Θεσσαλονίκης...


Ιθύνοντες νόες της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”.
Καθημερινά αρτοτεχνίτες θα παράγουν 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να αγγίξει το 1 εκατ. τεμάχια. Τα παραχθέντα προϊόντα θα διοχετεύονται στα παντοπωλεία αγάπης και τα συσσίτια του δήμου.
“Το πρώτο Φεστιβάλ Ψωμιού στην Αθήνα, που διήρκεσε τρεις ημέρες, συγκέντρωσε περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Για το δεύτερο Φεστιβάλ Ψωμιού δεν έχουμε θέσει κάποιον αριθμητικό στόχο, εντούτοις αναμένουμε επισκέπτες και από τις κοντινές πόλεις. Στόχος μας είναι τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι επισκέπτες της πόλης να έχουν τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής”, υπογραμμίζει η γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “O Προφήτης Ηλίας”, Έλσα Κουκουμέρια, επισημαίνοντας ότι “η ανάπτυξη των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κέντρων, τα τελευταία χρόνια, έβαλε τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής σε δεύτερο επίπεδο. O καταναλωτής πλέον δεν προσέχει τόσο την ποιότητα, αλλά ‘χάνεται’ στο αμπαλάζ της διαφήμισης και στα ράφια των σούπερ μάρκετ”.
Οι διοργανωτές στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες στην κατανάλωση ψωμιού, με ιδιαίτερη αναφορά στην “άτακτη” διατροφή, που γίνεται όλο και πιο έντονη στη σύγχρονη ζωή. Μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί στα στρογγυλά τραπέζια της Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής αλλά και στο σταντ του “φούρνου της γειτονιάς”, θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να υποβάλει ερωτήματα και να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την αγορά και την αρτοποιία.

Στόχος η... ευαισθητοποίηση
Τα τρία στρογγυλά τραπέζια θα στηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα έχουν τίτλο “Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας”. Απευθύνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις ερωτήσεις των μαθητών θα απαντούν αθλητές, ειδικοί επιστήμονες διατροφολόγοι και καταξιωμένοι αρτοτεχνίτες.
Στους μικρούς μας φίλους στοχεύει και η ενότητα “Πλάθω και δοκιμάζω”, που τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν το άλεσμα με σκοπό τη δημιουργία αλεύρων και την προετοιμασία ζυμαριού σε όλες τις φάσεις της επεξεργασίας μέχρι να φτάσει στον φούρνο και το ψήσιμο.

Άρτος και... θεάματα
Για τη διαδρομή του ψωμιού στον χώρο της 7ης τέχνης αλλά και για την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών όπως αποτυπώνεται στον κινηματογράφο και στην καθημερινότητα θα μιλήσουν σκηνοθέτες και κριτικοί κινηματογράφου. Ενδιαφέρον είναι το ραντεβού που συνδέει τον άρτο με το θέαμα. Στο “Ολύμπιον”, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ με θέμα τον άρτο. Στο “Ολύμπιο” θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την “Ιστορία και εξέλιξη στην τέχνη του άρτου”.

Παρέλαση παραδοσιακού ψωμιού
Μικροί ένστολοι φρουροί της... παράδοσης θα παρουσιάσουν ψωμιά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά θα πλαισιώνουν άνδρες και γυναίκες, επίσης με παραδοσιακές φορεσιές, που θα προσφέρουν στο κοινό αρτοσκευάσματα του τόπου τους. Τα ψωμιά που θα προσφερθούν στο κοινό θα είναι μεταξύ άλλων από τον Βόλο, τη Θράκη, τα Γιάννενα, την Καστοριά και τα Τρίκαλα. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την παρασκευή του δημοφιλούς θεσσαλονικιώτικου κουλουριού και τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης.


Η ιστορία του κουλουριού

Η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη “κολλίκιον”, που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα. Το επάγγελμα του αρτοποιού-κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Η παράδοση λέει ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν στο κεφάλι τους οι πωλητές. Γνωστή είναι επίσης και η ευχή της ηπειρώτισσας μάνας προς το αγόρι της, η οποία με ένα χτύπημα στο κεφάλι έλεγε: “Άντε και στην Πόλη κουλουρτζής”. Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία “κουλούρι Θεσσαλονίκης”. Πολύ αργότερα, την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες των Αθηνών, όταν έβγαιναν στις πλατείες με τις τάβλες στο κεφάλι. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση.
makthes
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com