Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η αϋπνία σκοτώνει τους άνδρες

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ Η αϋπνία κόβει χρόνια από τη ζωή των ανδρών. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα καταλήγουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας (Ρenn State College of Μedicine) στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι βρήκαν ότι οι άνδρες που πάσχουν από χρόνια αϋπνία έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου κάθε βράδυ.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι γυναίκες τα βγάζουν πέρα καλύτερα με την έλλειψη ύπνου, χωρίς να απειλείται το προσδόκιμο της ζωής τους, αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά.



«Το πρώτο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι η αϋπνία συνδέεται με τη θνησιμότητα των ανδρών, κάτι που ως σήμερα δεν είχε αποδειχθεί επιστημονικά» λέει ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της ομάδας των ψυχιάτρων που τη διεξήγαγαν δρ Αλέξανδρος Βγόντζας.

Η έρευνα έγινε πάνω σε 1.000 γυναίκες και 741 άνδρες στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Οι εθελοντές έδιναν στους επιστήμονες λεπτομερές ιστορικό του ύπνου τους. Παράλληλα δέχθηκαν να περάσουν μια νύχτα στο εργαστήριο ώστε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των συνθηκών του ύπνου τους.

Βρέθηκε ότι το 8% των γυναικών και το 4% των ανδρών υπέφεραν από χρόνια αϋπνία και ότι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 14 ετών που κράτησε η έρευνα οι άνδρες με χρόνια αϋπνία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερο.

Ωστόσο οι γυναίκες με αϋπνία είχαν τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία με εκείνες που δεν είχαν αϋπνία. Οι άνδρες όμως είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, αν υπέφεραν από χρόνια αϋπνία και διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενισχύσουν την επίγνωση του κινδύνου μεταξύ των γιατρών και των επιστημόνων, έτσι ώστε η αϋπνία να διαγιγνώσκεται νωρίτερα και να θεραπεύεται κατάλληλα» λέει ο δρ Βγόντζας.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Καθώς παρακολούθησαν τον ύπνο γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα για διάστημα δέκα ετών (ενώ των ανδρών για 14), η διαφορά στα ευρήματα ίσως να οφείλεται σε αυτή τη χρονική απόκλιση.

Οι νέες μαμάδες
Η απόκτηση ενός μωρού δεν μειώνει τον χρόνο του ύπνου που χρειάζεται μια γυναίκα. Αυτό επισημαίνουν ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού η μητέρα κοιμάται όσο ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες 74 νέων μαμάδων και βρήκαν ότι ο ύπνος τους διαρκούσε κατά μέσον όρο 7 ώρες και 12 λεπτά- μόνο που μεσολαβούσαν και δύο ώρες που έμεναν ξάγρυπνες για να φροντίσουν μέσα στη νύχτα το μωρό τους. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό που κουράζει τις νέες μητέρες δεν είναι η «ποσότητα» του ύπνου, αλλά η έλλειψη ποιοτικού ύπνου.

ΒΟΗΘΕΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΑΤΙ...
Τουλάχιστον 10% των ενηλίκων αναφέρει σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα αϋπνίας. Το 27%, δηλαδή το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού, εμφανίζει περιστασιακά προβλήματα αϋπνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει διάγνωση της αϋπνίας είναι τα συμπτώματα να είναι παρόντα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί έναν μήνα.
Είναι υποκειμενικό ενόχλημα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να κοιμούνται 4-5 ώρες την ημέρα αλλά ο ύπνος να τους επαρκεί απολύτως και να νιώθουν φρέσκοι.
Η αϋπνία είναι σημαντικά συχνότερη στους ηλικιωμένους, στους εργαζόμενους σε βάρδιες, στα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και σε ασθενείς με επώδυνα νοσήματα.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com