Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τροφική «βόμβα» από Ασωπό στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία όχι μόνο  των κατοίκων της Βοιωτίας αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης συνολικά, προκαλούν τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα βολβούς (πατάτες, καρότα, κρεμμύδια) που προέρχονται από τα ρυπασμένα μποστάνια των Οινοφύτων και της Θήβας.

Πρόκειται για είδη μαναβικής που βρίσκονται στα ράφια όλων των μεγάλων super market των Αθηνών και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και θα παρουσιάσει στα τέλη του μήνα ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννης Ζαμπετάκης στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου.

Η έρευνα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επεκτείνεται και στην περιοχή της Εύβοιας όπου και εκεί έχουν μετρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό των γεωτρήσεων. 

Κατά πληροφορίες αυξημένες συγκεντρώσεις μετάλλων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή σε πατάτες.   

Χτύπησε το καμπανάκι  

Η μελέτη, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία καθώς είναι η πρώτη που ερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ασωπού, υψηλών συγκεντρώσεων μετάλλων και τροφίμων,  μόνο εφησυχασμό δεν δημιουργεί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επίπεδα Νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα που η αύξηση Νικελίου έφτασε το 700%.

Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου. Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδος, όχι σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία, ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου αρσενικό. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστημονική διερεύνησης της υπόθεσης  παρεμποδίστηκε από τους καλλιεργητές της Βοιωτίας για αυτό και η ανάλυση έγινε με δείγματα που συλλέχθηκαν από τα super market και είχαν προέλευση την επίμαχη περιοχή.      

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπετάκη, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για συστηματική παρακολούθηση της περιοχής καθώς από τις καλλιέργειες των Θηβών τροφοδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστές οι  επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. 

«Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί 10 ετών μπορεί να καταναλώνει ως 300 μικρογραμμάρια νικελίου την ημέρα» εξηγεί ο καθηγητής αλλά υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατο να συλλεχθούν στοιχεία για τις ποσότητες που φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών καθημερινά καθώς το νικέλιο βρίσκεται συσσωρευμένο στη φύση και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο από πολλές πηγές. Ακόμη και από την επαφή με τα μαχαιροπίρουνα! 

Εις γνώση του ΕΦΕΤ, αλλά χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός 

Τα στοιχεία της έρευνας είναι σε γνώση του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) εδώ και μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζαμπετάκη με απόφαση του Οργανισμού συστάθηκε Επιτροπή καταγραφής της έκτασης της ρύπανσης από βαρέα  μέταλλα αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν τόσο ελλιπή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα. 

Ο κ. Ζαμπετάκης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία των μετρήσεων του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να είναι μια καλή αφορμή για να αλλάξουν οι καλλιέργειες στις προβληματικές περιοχές μιας και τα λαχανικά με βολβούς έχουν την ιδιαιτερότητα να απορροφούν σαν το σφουγγάρι τα επικίνδυνα μέταλλα. 

Την ανησυχία του για τα ευρήματα διατυπώνει και ο παπά  Γιάννης Οικονομίδης των Οινοφύτων, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του Πανεπιστημίου ενισχύουν τους φόβους και τον εφιάλτη που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής από το 2007, όταν αποκαλύφθηκε το περιβαλλοντικό σκάνδαλο, που ήρθε να επιβεβαιώσει η επιδημιολογική μελέτη υπό την καθηγήτρια Ιατρικής κυρία Λινού, η οποία παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και δείχνει τον καλπασμό των κρουσμάτων καρκίνου. 

Μάλιστα σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεκμηριωθεί η βλάβη που προκαλούν στη δημόσια υγεία τα επιβαρημένα με βαρέα μέταλλα τρόφιμα, ο Παπα-Γιάννης απαντά ότι όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσύρονται από την κατανάλωση για προληπτικούς λόγους.
protothema
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 σχόλια:

  1. Σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι να τρώμε!Και η πλάκα είναι οι αποκάλυψη του Ιωάννου καθώς και ο Κοσμάς ο Αιτωλός το έχουν γράψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com