Αντιμέτωποι με αυξήσεις περίπου 48% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν την τριετία 2011-2013 αρκετοί καταναλωτές και ειδικά όσοι ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλην εκείνων που θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Τόση είναι η διαφορά από τα σημερινά επίπεδα της συγκεκριμένης ομάδας οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ με εκείνα στα όποια θα έπρεπε να βρίσκονται ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να παραλάβει την οριστική γνωμοδότηση της ΡΑΕ επί της πρότασης που είχε υποβάλει η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2009 για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών σε επίπεδα αυξήσεων περίπου στο 48% (έναντι 54% που ζητούσε η ΔΕΗ για την εν λόγω ομάδα). Τα επίπεδα αυτά των αυξήσεων αφορούν περίπου το 40% όσων ανήκουν στην κατηγορία μέχρι 800 κιλοβατώρες το 4μηνο, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο (επιπλέον 1,5-2 εκατ. μετρητές εκτιμάται ότι εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο). Συνολικά η ΡΑΕ στη γνωμοδότησή της θα ψαλιδίζει τις αρχικές προτάσεις της ΔΕΗ κατά 5%-6%, δεδομένου ότι όταν εκείνες υποβλήθηκαν στο τέλος του 2009 βασίζονταν στα κοστολογικά στοιχεία του 2008, όπου το πετρέλαιο είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια.
Τι θα πληρώσει ο καταναλωτής
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετά χαμηλότερες αυξήσεις περιμένουν τους τυπικούς καταναλωτές της ΔΕΗ. Οσους δηλαδή έχουν μέση τετραμηνιαία κατανάλωση περίπου 1.700 κιλοβατώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η γνωμοδότηση της Αρχής θα κάνει λόγο για αύξηση μόλις 1,4% έναντι 6,7% που ζητούσε στην αρχική πρότασή της η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Σήμερα ένας καταναλωτής που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία πληρώνει 764 ευρώ τον χρόνο (συμπεριλαμβανομένων ΕΦΚ, ΦΠΑ και τέλους ΕΡΤ- δήμων) και με βάση τη γνωμοδότηση ο λογαριασμός του θα φτάσει στα 774 ευρώ, έναντι 815 ευρώ εφόσον ίσχυε η εισήγηση της ΔΕΗ. Αντίθετα, μειώσεις θα δουν στον λογαριασμό τους οι οικίες με πολύ μεγάλες καταναλώσεις και οι εμπορικοί πελάτες, που επί πολλά χρόνια επιδοτούσαν τα τεχνητά και για κοινωνικούς λόγους διατηρούμενα σε χαμηλά επίπεδα οικιακά τιμολόγια.
Παράδειγμα
Στην περίπτωση των χαμηλών καταναλώσεων, η αξία που πληρώνουν οι καταναλωτές σήμερα στον λογαριασμό τους είναι 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Από αυτά, τα 45 ευρώ αφορούν την αξία της ενέργειας με την οποία χρεώνονται από τη ΔΕΗ ή κάποιον από τους ανταγωνιστές της και τα υπόλοιπα 45 ευρώ/μεγαβατώρα αφορούν τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς, διανομής, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το τέλος ΑΠΕ, που δεν αλλάζουν. Ετσι, τα τελευταία 45 ευρώ δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις που θα γίνουν. Στα πρώτα 45 ευρώ, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα κάνει σύμφωνα με πληροφορίες λόγο για αύξηση 95,5%, που σημαίνει ότι η αξία της ενέργειας θα φτάσει στα 88 ευρώ, έναντι της αρχικής πρότασης της ΔΕΗ που ζητούσε αύξηση 109% και που αν ίσχυε θα έφτανε στα 94 ευρώ.
Τα νούμερα αυτά είναι χωρίς να συνυπολογιστούν οι φόροι, το τέλος ΕΡΤ και δήμων. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο τελικός λογαριασμός του πελάτη με χαμηλή κατανάλωση από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα θα φτάσει στα 133 ευρώ (αύξηση 48%), έναντι 139 ευρώ εάν εφαρμοζόταν η αρχική πρόταση της ΔΕΗ.
Μικρές αυξήσεις για το 2011
Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου που υπεγράφη τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανακοινώσει στην τρόικα την τελική απόφασή της για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να καταλήξει και στο πώς θα κατανείμει τις αυξήσεις αυτές σε βάθος τριετίας. Επειδή το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη λέγεται πως υποστηρίζει τη μεταφορά του κύριου βάρος των αυξήσεων για τη διετία 2012-2013.
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Πνευματικά δικαιώματα
Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.
grizosgatos.blog@gmail.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.