Πολλή κουβέντα γίνεται τώρα τελευταία για τα «πράσινα» σπίτια, για τα φωτοβολταϊκά και για το πώς πρέπει να μάθουμε απ’ την αρχή ν’ αγαπάμε τον πλανήτη μας.
Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί σε κάθε σπίτι ένα σημαντικό έξοδο κι όλες μας τρέμουμε κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ηλιακών συλλεκτών στην ταράτσα, η δημιουργία κήπου στην βεράντα, η αλλαγή των κουφωμάτων και τον τζαμιών είναι αφ’ ενός οριστικές «πράσινες» λύσεις, αλλά το κόστος τέτοιων ενεργειών είναι –για να λέμε την αλήθεια- από δύσκολο ως απαγορευτικό.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Βρήκαμε και σας παραθέτουμε 10 μικρές και ανέξοδες πονηριές που θα βοηθήσουν να σωθεί ο πλανήτης, και μαζί μ’ αυτόν, και το πορτοφόλι σας.
1. Κλασσικές λάμπες VS λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Αντικαταστήστε όλες τις παλιές λάμπες (λάμπες πυρακτώσεως) με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια, διαρκούν 10-15 φορές περισσότερο και το κόστος της αγοράς τους θα αποσβεστεί μέσα σε 5 μήνες. Η ποιότητα του φωτός είναι εφάμιλλη των κλασσικών λαμπτήρων και η οικονομία θα φανεί στον πρώτο κιόλας λογαριασμό της ΔΕΗ.
2. Πολύπριζα με διακόπτη
Συνδέστε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη.
Έτσι θα είναι πολύ εύκολο, πριν πέσετε για ύπνο και με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού, να σβήσετε την τηλεόραση, το DVD, το βίντεο, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή.
Αν μια τέτοια διαδικασία σας φαίνεται περιττή, σκεφτείτε ότι το 10% της κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού προέρχεται από τις συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» -δεν έχουμε πατήσει δηλαδή το off.
3. Νερό ζεστό, όχι βραστό
Κατεβάστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 50ο Κελσίου. Το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ζεστό κάθε τι που ξεπερνά την φυσιολογική του θερμοκρασία (36,6ο).
Άρα οι 50ο C είναι υπέραρκετοί για να απολαύσετε το ζεστό σας μπάνιο.
Μπορείτε επιπλέον, αν ο θερμοσίφωνάς σας δεν είναι μονωμένος, να τον μονώσετε τυλίγοντάς τον με μία παλιά κουβέρτα.
4. Ζεστασιά, όχι «Ουφ ζέστη»
Ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες των καλοριφέρ στους 20ο κατά τη διάρκεια της μέρας και στους 12ο κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οικονομία στο πετρέλαιο ή στο αέριο – ανάλογα τι καταναλώνει ο καυστήρας σας - είναι εντυπωσιακή. Φορέστε μια ζακετούλα, σκεπαστείτε με μια επιπλέον κουβέρτα ή – το καλύτερο - ζητήστε από τον καλό σας να σας ζεστάνει στην αγκαλιά του. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου με άλλα λόγια.
5. Γεμάτο ψυγείο = Οικονομία
Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, ένα «εργένικο» ψυγείο, που μέσα του βρίσκεις μόνο 2-3 πράγματα λειτουργεί λιγότερο ομαλά από ένα γεμάτο ψυγείο. Φροντίστε λοιπόν, στο ψυγείο σας, εκτός από ένα μπουκάλι γάλα και 2 λεμονάκια, να υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα. Μαγειρέψτε έξτρα μερίδες και καταψύξτε τις. Εκτός από οικονομία στο ρεύμα, θα γλιτώσετε και από το μαγείρεμα.
6. Φιμέ τζάμια με μεμβράνες
Το να αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα και τα τζάμια ενός σπιτιού είναι ένα μεγάλο έξοδο. Μια φθηνή εναλλακτική λύση είναι να ντύσετε τα τζάμια με ειδικό φιλμ που φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία. Μην ανησυχείτε, το σπίτι θα παραμείνει φωτεινό όπως πριν, απλά δεν θα «ψήνεται» από τις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον οι συγκεκριμένες μεμβράνες δεν επιτρέπουν να περάσουν οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες που ξεθωριάζουν, με το χρόνο, τις κουρτίνες και το ύφασμα του καναπέ.
7. Φεύγοντας, σβήστε το φως
Το να μπαινοβγαίνετε στα δωμάτια του σπιτιού αφήνοντας πίσω σας το «φωτεινό» αποτύπωμα της διαδρομής σας μπορεί να είναι βολικό αλλά η σπατάλη του ρεύματος είναι πολλή μεγάλη.
Κάθε φορά που βγαίνετε από ένα δωμάτιο, σβήστε το φως. Δώστε το καλό παράδειγμα, εκπαιδεύστε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο και θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι η εξοικονόμηση ρεύματος είναι θεαματική.
8. Αξιοποιήστε τα αποφάγια
Μην πετάτε την μερίδα κοτόπουλου που περίσσεψε. Φτιάξτε μ’ αυτό μια νόστιμη κοτοσαλάτα ή ένα σάντουιτς με κοτόπουλο.
Χρησιμοποιήστε το περίσσευμα της σαλάτας για μια χορταστική ομελέτα ή ένα πρωτότυπο ριζότο. Πειραματιστείτε με τα «αποφάγια» της οικογένειας και φτιάξτε τις δικές σας σπεσιαλιτέ.
Θα ‘χετε οικονομία όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στα υλικά μαγειρέματος και –πολύ σημαντικό- στον πολύτιμο χρόνο σας.
9. Πλυντήρια στο full
Αποφύγετε τη μικρή πλύση στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων.
Κάντε λίγο υπομονή περιμένοντας να μαζευτούν αρκετά ρούχα ή πιάτα πριν τα βάλετε σε λειτουργία.
Εξοικονομείτε έτσι, εκτός από ρεύμα, και νερό.
10. Αντίο χαραμάδες
Φροντίστε οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού να κλείνουν καλά.
Καλύψτε τα κενά κάτω από τις πόρτες και ανάμεσα στα παραθυρόφυλλα.
Με αυτόν τον τρόπο ή ζέστη του καλοριφέρ και η δροσιά του κλιματιστικού δεν θα «δραπετεύουν» απ’ το χώρο και θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να επιτευχτεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.