Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Βιοκαλλιέργειες και “υπερτροφές”


Βιοκαλλιέργειες και «υπερτροφές»Στην Ελλάδα όταν η κουβέντα πάει στις βιοκαλλιέργειες αφορά τα ελαιόδεντρα και τα σιτηρά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 76,4% των βιοκαλλιεργητών (περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις, δηλαδή) ασχολούνται με αυτές τις δύο κατηγορίες. Δεν είναι καιρός να διευρύνουμε λίγο τους ορίζοντές μας; Ξέχωρα από τις «παραδοσιακές» βιοκαλλιέργειες φρούτων και εσπεριδοειδών υπάρχουν πολλές άλλες, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές, αλλά μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν στο κλίμα της Ελλάδας, δεν απαιτούν μεγάλη δαπάνη για την καλλιέργειά τους και έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό ως «υπερτροφές», δηλαδή καρποί που περιέχουν πλήθος βιταμινών και ουσιών που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ορίστε μερικές απ’ αυτές:
Ιπποφαές (Hippophae rhamnoides)
Είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 6 μέτρα. Ο καρπός του είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, μέταλλα και πολυφαινολικά οξέα. Η χρήση του στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένη. Το περίεργο όνομά του (φαγητό για ίππους, για άλογα) προέρχεται από τις ιστορικές αναφορές των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν πως όταν τα άλογα έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του συγκεκριμένου θάμνου αποκτούσαν περισσότερη δύναμη! Οι καρποί του είναι πορτοκαλοκίτρινοι, με μικρή διάμετρο (6-9 mm) αλλά πλούσιοι σε χυμούς.
Βιοκαλλιέργειες και «υπερτροφές»Σισάνδρα (Schisandra chinensis)
Οι Κινέζοι αποκαλούν αυτό το φυτό wuweizi, που σημαίνει «φρούτο των πέντε γεύσεων». Όντως, η γεύση του έχει ένα μείγμα από ξινό, γλυκό, αλμυρό, καυτό και πικρό την ίδια στιγμή! Είναι ένα φυλλοβόλο ξυλώδες αναρριχώμενο φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στη βόρεια Κίνα. Οι καρποί του (μικροσκοπικοί και κόκκινου χρώματος) χρησιμοποιούνται και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά και ως συστατικό πολλών φαρμάκων. Συνήθως προσφέρονται σε ξηρή μορφή ή ως αφέψημα. Θεωρείται βότανο επανόρθωσης και τονωτικό αρμονίας, καθώς και φάρμακο ενίσχυσης της υγιούς λειτουργίας του ενδοκρινικού και πεπτικού συστήματος.
Μύρτιλλο (Vaccinium corymbosum)
Το μύρτιλλο είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Ευδοκιμεί κυρίως σε ελαφρά αμμώδες και πλούσιο σε οργανική ύλη έδαφος. Αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών ειδών, αφού οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων, αλλά εμφανίζουν και αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Το μύρτιλλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C και Ε), βοηθούν τη μνήμη και την όραση και δεν επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες τον οργανισμό.
Βιοκαλλιέργειες και «υπερτροφές»Αρόνια (Aronia melanocarpa)
Η αρόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος, που παράγει μικρά λευκά άνθη και μαύρους στρογγυλούς καρπούς. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και καρποφορεί το φθινόπωρο. Η παραγωγή του ξεκινάει από το τρίτο έτος μετά την φύτευση, όμως δεν χρειάζεται ούτε πολλή φροντίδα, ούτε και ιδιαίτερη ποσότητα νερού για να διατηρηθεί. Ο καρπός είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, πολυφαινόλες και πολλές βιταμίνες και χρησιμοποιείται ευρέως και στη φαρμακοβιομηχανία. Από εμάς μπορεί να καταναλωθεί κυρίως σαν χυμός, μαρμελάδα ή σιρόπι.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com