Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γνωρίστε το τελευταίο «βασίλειο των γυναικών»!! Μια φημισμένη μητριαρχική κοινωνία που αντιστέκεται ακόμα...

Γνωριστε το τελευταιο «βασιλειο των γυναικων»!! Μια φημισμενη μητριαρχικη κοινωνια που αντιστεκεται ακομα...
Στις παρυφές των Ιμαλαΐων βρίσκεται η λίμνη Λουγκού, συνδέοντας βορειοδυτικά την επαρχία Γιουνάν με το Σιτσουάν. Η φυσική ομορφιά του τοπίου καθηλώνει τους τουρίστες με τα ψηλά, καταπράσινα δέντρα και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της λίμνης. Κατά μήκος της ακτής ζει η φυλή Μοσούο, μια εθνοτική μειονότητα 40.000 ατόμων, η οποία λέγεται πως αποτελεί μία από τις τελευταίες μητριαρχικές κοινωνίες. Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι ζούσαν απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, μιας και υπήρχε μόνο ένας δύσβατος δρόμος. Ο ηλεκτρισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασε εκεί πριν από μόλις 10 χρόνια.
Το πρόσφατο κύμα των τουριστών φαίνεται πως έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή των Μοσούο. Το 2012, 1,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, περίπου 3 φορές περισσότεροι από πέρυσι. Οι υποδομές βελτιώθηκαν, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν αυτό το ξεχωριστό μέρος.
Το κινέζικο Σεντ Μόριτζ _ όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί_ μαγεύει τους τουρίστες με τα ξύλινα σπιτάκια και τα παραδεισένια νερά του. Πίσω από αυτό όμως κρύβεται και κάτι άλλο: η λαχτάρα των επισκεπτών να δουν από κοντά το φημισμένο «βασίλειο των γυναικών». Η φυλή Μοσούο δίνει περίοπτη θέση στο ρόλο των γυναικών, οι οποίες καθημερινά δουλεύουν και συνεισφέρουν στις οικογένειες τους. Εκείνες για πολλές ώρες λείπουν από το σπίτι, αφήνοντας πίσω τους αδελφούς, τα ανίψια και τα εγγόνια τους. Η 51χρονη Λα Σιέρ, μέλος της φυλής Μοσούο, λέει χαρακτηριστικά : «Εμπιστευόμαστε περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Εμείς γεννάμε τα παιδιά μας, τα μεγαλώνουμε και κάνουμε τα πάντα για την οικογένεια μας. Δεν ζητάμε βοήθεια από τους άντρες».
Οι γυναίκες της φυλής εκτός από αφεντικά του σπιτιού διακρίνονται από έναν ασυνήθιστο _ για τους Δυτικούς_ βαθμό σεξουαλικής απελευθέρωσης. Τα δύο φύλα δεν χρειάζεται να παντρευτούν ή να διατηρούν μονογαμικές σχέσεις. Ολα λειτουργούν με τα λεγόμενα «νυχτοπερπατήματα», όπου ο άντρας επισκέπτεται όποια γυναίκα επιθυμεί τη νύχτα και το πρωί γυρίζει στο σπίτι της μητέρας του.
«Σε αυτή την δίχως ταμπού κοινωνία, τα παιδιά μεγαλώνουν κανονικά, ενώ δεν υπάρχουν διαζύγια ούτε εξώγαμα», υποστηρίζει η Έιλεν Γουόλς, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Σήμερα, χάρη στην τουριστική ανάπτυξη, τα επίπεδα της φτώχειας στην περιοχή έχουν μειωθεί, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων. Παρ' όλα αυτά, οι αρχηγοί της φυλής ανησυχούν με τις τόσες αλλαγές. «Τα μέλη της φυλής φοβούνται μήπως χάσουν τις παραδόσεις τους», καταλήγει η Γουόλς.
Πηγή: tovima.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com