Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πόλεις χτισμένες σε κανάλια!


Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΟταν διαβάζουμε ή ακούμε για πόλεις χτισμένες πάνω σε κανάλια, θαλάσσια ή ποτάμια, το μυαλό ταξιδεύει κατά 99% προς τη Βενετία. Η πανέμορφη ιταλική πόλη μπορεί να είναι ο πιο διάσημος οικισμός του πλανήτη που έχει χτιστεί κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Οσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτού του είδους την αρχιτεκτονική και τους αρέσει να ταξιδεύουν ανάμεσα στα σπίτια με… βάρκα, μπορούν να επισκεφθούν και άλλες περιοχές του πλανήτη, η καθεμιά με την ξεχωριστή ομορφιά της. Ας δούμε έξι από αυτές τις πόλεις, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο γνωστές.
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΜπριζ, Βέλγιο
Αναμφισβήτητα η δεύτερη πιο γνωστή πόλη με κανάλια στην Ευρώπη, η πρωτεύουσα της βελγικής επαρχίας της δυτικής Φλάνδρας δεν έχει τόσο χρώμα όσο η Βενετία, αλλά εντυπωσιάζει με τη γοτθική αρχιτεκτονική της. Επί αιώνες ήταν η βάση πολλών Φλαμανδών ζωγράφων, εκεί αναπτύχθηκε το ρεύμα του ιμπρεσιονισμού, άρα και η πόλη έχει διατηρήσει μια καλλιτεχνική νότα παρά τις σύγχρονες υποδομές της. Το σημαντικό σε σχέση με τη Βενετία είναι ότι αν επιλέξετε βόλτα με τα βαρκάκια δεν τριγυρνάτε απλώς στα κανάλια, υπάρχουν ειδικοί γύροι (ο γύρος με τα αξιοθέατα, ο γύρος του πράσινου, ο αρχιτεκτονικός γύρος όπου θαυμάζετε τα εντυπωσιακά αετώματα των κτιρίων).
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΘονμπούρι, Μπαγκόκ, Ταϊλάνδη
Εντελώς διαφορετικό το σκηνικό εδώ. Στην περιοχή αυτή της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης όλες οι συγκοινωνίες γίνονται με βάρκα μέσω των αναρίθμητων κλόνγκ (καναλιών). Λειτουργεί μέχρι και παζάρι μπαχαρικών και λαχανικών μέσα στο νερό. Οσοι βιάζεστε, μπορείτε να περάσετε από στεριά σε στεριά χωρίς να βρέξετε τα πόδια σας, απλά πατάτε πάνω σε βαρκάκια που είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σαν αυτοσχέδιες γέφυρες. Τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν ανισόπεδες διαβάσεις, για τη διευκόλυνση των τουριστών.
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΤίγκρε, Αργεντινή
Χτισμένη στο δέλτα του ποταμού Παρανά, η άγνωστη αυτή πόλη της Αργεντινής έχει… ερωτική σχέση με το νερό, το μόνο αγαθό που… περισσεύει στην περιοχή. Χτισμένη σε αποικιακό ρυθμό, πνιγμένη στο πράσινο, η Τίγκρε διατηρεί ακόμα την παλιά μαγεία, καθώς ο τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Με θαλάσσιο ταξί ή μικρά καϊκάκια μπορείτε να κάνετε το γύρο της πόλης ή να μετεπιβιβαστείτε σε κάποιο από τα θαλάσσια κλαμπ (!) για να απολαύσετε το δείπνο σας και να διασκεδάσετε το βράδυ.
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΑνεσί, Γαλλία
Η μικρή αυτή γαλλική πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελβετία,  και είναι ξακουστή ως θέρετρο για τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται κοντά, στην νότια όχθη της λίμνης της Γενεύης. Χτισμένη κι αυτή πάνω στον ποταμό Θιού, με δεκάδες μαγαζάκια δίπλα στο νερό, προσφέρει ήρεμη διασκέδαση. Δεσπόζει το Palais de L’ Isle, ένα εντυπωσιακό κτίριο χτισμένο πάνω σ’ ένα νησάκι στη μέση του ποταμού, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αλλά στο παρελθόν έχει διατελέσει παλάτι, δικστήριο και φυλακή!
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΓκίτχορν, Ολλανδία
Μια χώρα χτισμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από το νερό δεν μπορεί παρά να έχει θέση σε τέτοιο αφιέρωμα. Το Γκίτχορν είναι μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Αμστερνταμ, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Τα κανάλια είναι χαραγμένα και κατασκευασμένα με το χέρι (!) από τους ντόπιους αγρότες,  που ήθελαν να μεταφέρουν γρήγορα τα προϊόντα τους προς το μεγάλο λιμάνι. Δεν υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι στην πόλη, παρά μόνο κανάλια. Για τους πεζούς υπάρχουν 150 ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τα κανάλια μεταξύ τους, αλλά το κύριο μέσο συγκοινωνίας είναι η βάρκα και όχι το αυτοκίνητο, ούτε καν το ποδήλατο.
Πόλεις χτισμένες σε κανάλιαΕλ Γκούνα, Αίγυπτος
Δεν θα περίμενε κανείς μια τέτοια πόλη στην Αίγυπτο, την οποία έχουμε συνδέσει με το θέαμα των Πυραμίδων και του Νείλου να διασχίζει τις ανατολικές πλευρές της ερήμου Σαχάρας. Κι όμως, η Ελ Γκούνα βρίσκεται στην Ερυθρά θάλασσα, χτισμένη πάνω σε νησάκια που βρίσκονται μέσα σε λιμνούλες. Τα νερά της θάλασσας σχηματίζουν κανάλια με τιρκουάζ νερά και δημιουργούν ένα εξαιρετικό θέαμα. Η πόλη αναπτύχθηκε τουριστικά μετά το 1990 και σήμερα είναι ο δεύτερος πιο ονομαστός τουριστικός προορισμός στην Αίγυπτο μετά το πασίγνωστο Σαρμ Ελ Σεϊχ.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com