Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποια είναι η πιο ειρηνική χώρα του πλανήτη;


O Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index) έβαλε για άλλη μια χρονιά τις χώρες του κόσμου σε μια…σειρά και τάξη. Ο σκοπός ήταν να τις κατατάξει με γνώμονα την απουσία βίας στο έδαφός τους, όπως επίσης την ηρεμία και τη γαλήνη τους που προσφέρουν στους πολίτες και τους επισκέπτες τους. Φυσικά θα διερωτάσαι ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία αλλά και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Λοιπόν…
Η χώρα που ξεχώρισε δύο χρονιές
Το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη (Institute for Economics and Peace), αφού πρώτα συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα, αποφάνθηκε ότι μεταξύ 158 κρατών η πιο ειρηνική χώρα για να ζήσει κάποιος είναι η Ισλανδία (http://www.visionofhumanity.org/gpi-data/#/2012/OVER/), η οποία κατακτά αυτόν τον τίτλο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι πληροί καλύτερα τα 23 κριτήρια που θέσπισε η επιτροπή μελέτης. Ακολουθούν η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση (77η θέση), οι ΗΠΑ στην 88η θέση, ενώ η Γερμανία κατέχει την 15η θέση, η Αγγλία την 29η και η Γαλλία την 40η. Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Ελβετία και το Βέλγιο ανήκουν στην πρώτη ενδεκάδα, ενώ και οι χώρες της Σκανδιναβίας τα πήγαν πολύ καλά, με τη Νορβηγία μόνο να έχει μια μικρή πτώση. Στην αντίστροφη κατάταξη (της λιγότερο ειρηνικής χώρας) τα πρωτεία κατέχει η Σομαλία. Την ακολουθούν το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Ιράκ, το Κονγκό, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και σε μικρή απόσταση το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Συρία, η Λιβύη, η Κολομβία, το Μεξικό, η Γεωργία και η Τουρκία.
Ησυχία, τάξη και… ασφάλεια
Το γενικότερο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι εκτός από την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όλες οι άλλες περιοχές της Γης έχουν γίνει πιο γαλήνιες και ήρεμες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (;). Δηλαδή ο κόσμος μας, όπως εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, έχει γίνει πιο ήσυχος. Εμείς πού ζούμε και δεν το βλέπουμε αυτό;

Golden Magazine
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com