Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι 10 τροφές που κρατούν καθαρές τις αρτηρίες

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, όσο κι αν όλοι τρέμουν τον καρκίνο, ενώ οι διατροφολόγοι αναφέρονται σε αυτές ως «η πανούκλα του 21ου αιώνα». Κι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς είναι οι βουλωμένες αρτηρίες, οι οποίες δεν συμβαίνουν εν μία νυκτί, αλλά είναι το αποτέλεσμα μια αλληλουχίας λανθασμένων επιλογών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.
Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας. Όταν είναι υγιείς, είναι εύκαμπτες, δυνατές, ελαστικές και καθαρές, έτσι ώστε το αίμα να περνά από αυτές εύκολα. Όσο, όμως, μεγαλώνουμε κατακάθονται στο εσωτερικό τους υπολείμματα από λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, ασβέστιο κ.ο.κ., τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις τις μπλοκάρουν.
Όσο αυτή η πλάκα που δημιουργείται μεγαλώνει, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην αθηροσκλήρωση, η οποία κάνει τις αρτηρίες πιο στενές και σκληρές, οδηγώντας σε διάφορες παθήσεις σε διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως π.χ. μειωμένη ροή του αίματος στα κάτω άκρα, εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή κ.ά. δυσάρεστες, σοβαρές καταστάσεις.
Ποια είναι η αιτία όλων αυτών; Μια αρκετά βασική είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με κορεσμένα λίπη, χημικά και τοξίνες. Αποφεύγοντας λοιπόν αυτές τις τροφές και επιλέγοντας τις παρακάτω που όχι μόνο δεν σας βλάπτουν, αλλά σας ωφελούν σε τέτοιες περιπτώσεις, θα καταφέρετε να καθαρίσετε, αλλά και να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας σε καλύτερη κατάσταση. Ξεκινήστε από σήμερα κι όλας και βάλτε στη διατροφή σας:
Σκόρδο: Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων και την υπέρταση, ενώ σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών. Διαφορετική μελέτη βρήκε ότι το σκόρδο σε σκόνη μειώνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών πλάκας μέχρι και 40%, αλλά και το μέγεθος αυτής που έχει ήδη δημιουργηθεί μέχρι και 20%.
Σταφύλι: Τα οφέλη του σταφυλιού προκύπτουν από τα φλαβονοειδή που δίνουν το σκουρόχρωμο μοβ χρώμα στα σταφύλια, το χυμό τους και το κρασί. Σε αυτά ανήκουν η κουερσιτίνη και η ρεσβερατρόλη που συγκεντρώνονται στους σπόρους, το κοτσάνι και τη φλούδα του σταφυλιού και φαίνεται πως εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια.
Μούρα: Όλα τα φρούτα της οικογένειας των μούρων (φράουλες, μύρτιλλα, σμέουρα, βατόμουρα) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν τις αρτηρίες από το να γίνουν σκληρές και δύσκαμπτες, ενώ βοηθούν και στον καθαρισμό της ήδη υπάρχουσας πλάκας.
Μήλα: Για άλλη μια φορά έρχονται να κάνουν το γιατρό πέρα, χάρη στη διαλυτή φυτική ίνα πεκτίνη που περιέχουν, η οποία φαίνεται να μειώνει τη χοληστερίνη, ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο και το κάλιο κρατά την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Άλλα φρούτα πλούσια σε πεκτίνη είναι το αχλάδι και το κίτρο.
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία όχι μόνο προστατεύει απέναντι στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (πάθηση των ματιών που εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες), αλλά ταυτόχρονα κρατάει τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από χοληστερίνη, προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, είναι πλούσιο σε κάλιο και φυλλικό οξύ, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ψάρι: Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, αλλά και την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, τα ωμέγα-3 εμποδίζουν και τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ελαιόλαδο: Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση (μόνο σε περίπτωση οξείδωσης της χοληστερόλης υπάρχει πιθανότητα αυτή να κολλήσει στα τοιχώματα των αρτηριών και να δημιουργήσει πλάκα).
Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (καροτενοειδές), το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους και ως αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 50%. Σύμφωνα, μάλιστα, με νέα μελέτη από Κορεάτες ερευνητές, το λυκοπένιο εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών και μάλιστα όσοι παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού στο πλαίσιο της μελέτης, είχαν και τις πιο εύκαμπτες αρτηρίες.
Ρόδι: Το ρόδι και ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών, μειώνοντας τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.
Πράσινο τσάι: Περιέχει πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) τα οποία βελτιώνουν την υγεία των κυττάρων που παίζουν ρόλο στην «επένδυση» των αρτηριών, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μεγαλύτερη διαστολή των αρτηριών – σημάδι υγιούς λειτουργίας τους.
Πέραν, βέβαια, της ενσωμάτωσης των παραπάνω τροφών στη διατροφή σας, είναι απαραίτητες και άλλες ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία των αρτηριών σας, όπως:
-Η άσκηση, η οποία χαρίζει υγεία και αντοχή, τόσο σε εσάς, όσο και στην καρδιά σας.
-Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών μέσω επεξεργασμένων τροφών, που ανεβάζουν την κακή LDL χοληστερόλη.
-Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού (8 ποτήρια την ημέρα, τα οποία μπορούν να προκύψουν και από την κατανάλωση υγρών εν γένει).
clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com