Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη


Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε παράδοση στις χριστουγεννιάτικες αγορές, αν όμως φέτος βρεθείτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη μη χάσετε την ευκαιρία να τις επισκεφθείτε.
Εκτός από αμέτρητες ιδέες για δώρα και αναμνηστικά, παράλληλα με τη βόλτα σας θα απολαύσετε τοπικά ροφήματα και λιχουδιές ενώ θα νιώσετε για λίγο κομμάτι της πόλης που έχετε επισκεφθεί. Ντυθείτε ζεστά και ετοιμαστείτε για το πιο χαρούμενο shopping της χρονιάς.




Πράγα, Τσεχία


Σειρές από διατεταγμένα ξύλινα σπιτάκια σε όλα τα χρώματα περιτριγυρισμένα από μπαρόκ κτίρια, πασπαλισμένα με χιόνι και στη μέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν όλο αυτό δε σας ξυπνήσει το γιορτινό mood, τότε η μουσική υπόκρουση και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που θα βρείτε στις αγορές της Πράγας σίγουρα θα το καταφέρουν. Στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Γουένσεσλας θα βρείτε επίσης ξύλινες χειροποίητες κούκλες, κοσμήματα, παιχνίδια και κεριά, καθώς και κρύσταλλα Βοημίας σε οικονομικές τιμές. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό τσέχικο λικέρ, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και γλυκά και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο που περιλαμβάνει κυπρίνο. Βάλτε ένα λέπι από το ψάρι στο πορτοφόλι σας για να το έχετε γεμάτο με χρήματα όλη την επόμενη χρονιά.
Διάρκεια: 27 Νοεμβρίου - 2 Ιανουαρίου



Βιέννη, Αυστρία


Τα τελευταία 700 χρόνια η πλατεία του δημαρχείου στη Βιέννη γεμίζει με τα ξύλινα σπιτάκια της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Kεριά, ξύλινα παιχνίδια και αντικείμενα από φυσητό γυαλί περιμένουν να τα ανακαλύψετε, ενώ αν κουραστείτε κάντε ένα διάλειμμα με glühwein ή Weihnachtspunsch (ζεστό μείγμα από κρασί, μπράντι, σναπς και χυμούς φρούτων). Εδώ η παράδοση τηρείται κατά γράμμα και γι’ αυτό δεν θα βρείτε τους κλασικούς αγιοβασίληδες-σύμβολα των εμπορικών Χριστουγέννων. Για πιο πολυτελή αντικείμενα κατευθυνθείτε προς το παλάτι Schðnbrunn, στην ομώνυμη αγορά, ενώ μια πιο σοφιστικέ αγορά θα βρείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια της περιοχής Spittelberg.
Διάρκεια: 13 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου



Βερολίνο, Γερμανία


Στο Βερολίνο θα βρείτε περίπου 60 χριστουγεννιάτικες αγορές, η πιο μεγάλη και διάσημη από τις οποίες είναι αυτή που γίνεται γύρω από την Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Πρόκειται για τα ερείπια μιας εκκλησίας που βομβαρδίστηκε το 1943 και έκτοτε δεν έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες του πολέμου. Δεδομένου ότι το Βερολίνο είναι μια από τις πιο προχωρημένες πόλεις της Ευρώπης, η χριστουγεννιάτικη αγορά του αποπνέει ένα πιο μοντέρνο αέρα. Η ιδιαιτερότητα της πόλης είναι έντονη και στα προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά: Μαζί με τα παραδοσιακά αντικείμενα και εδέσματα των γιορτών, υπάρχουν πιο προχωρημένα έργα τέχνης και διακόσμησης, καθώς και μια εκλεπτυσμένη συλλογή από κοσμήματα.
Διάρκεια: 22 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου



Νυρεμβέργη, Γερμανία


Την Παρασκευή πριν το ξεκίνημα της νηστείας των Χριστουγέννων ένα νεαρό αγόρι ή κορίτσι της Νυρεμβέργης ντύνεται σε τόνους του λευκού και του χρυσού, σαν άγγελος, για να σημάνει το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αγορές της Ευρώπης που έχει παράδοση 400 χρόνων και την επισκέπτονται κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Η αγορά είναι διάσημη για το φαγητό της: Εκτός από το αχνιστό κρασί, εδώ θα βρείτε ψητά λουκάνικα Νυρεμβέργης και γλυκό ψωμί με τζίντζερ και μέλι. Για αναμνηστικό, ψάξτε να βρείτε το καλύτερο «ανθρωπάκι από δαμάσκηνο», μια μικρή μορφή φτιαγμένη από δαμάσκηνα και σύκα.
Διάρκεια: 26 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου



Βουδαπέστη, Ουγγαρία


Στη Βουδαπέστη, στην πλατεία Vörösmarty, θα βρείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, όπου το glühwein ρέει άφθονο και ο κόσμος διασκεδάζει με παραδοσιακή ουγγρική μουσική και χορούς. Τα 150 περίπου σπιτάκια της αγοράς είναι περικυκλωμένα από κτίρια φωτισμένα σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το φρέσκο ψωμί «lángos», που ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, και τα καραμελωμένα χωνάκια, ένα τοπικό γλυκό. Ό, τι κι αν ψωνίσετε θα είναι μοναδικό, αφού οι μαγαζάτορες υπερηφανεύονται ότι όλο το εμπόρευμά τους φέρει τη σφραγίδα της ένωσης Ούγγρων παραδοσιακών καλλιτεχνών.
Διάρκεια: 19 Νοεμβρίου – 29 Δεκεμβρίου



Βρυξέλες, Βέλγιο


Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο χάρτη των ευρωπαϊκών αγορών. Πρωτολειτούργησε το 2002 και αποτελείται από 240 σπιτάκια διατεταγμένα μπροστά από το Χρηματιστήριο, την πλατεία της Αγίας Αικατερίνης και την ψαραγορά. Εκτός από πολλά στολίδια και δώρα, φέτος θα πάρετε και γεύση από Μαρόκο, καθώς στην αγορά θα βρείτε πολλές μαροκινές λιχουδιές και χειροποίητα αντικείμενα. Και δεδομένου ότι βρίσκεστε σε έναν από τους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, αρπάξτε την ευκαιρία και δοκιμάστε βέλγικες σοκολάτες και βάφλες, μύδια αχνιστά (το εθνικό πιάτο του Βελγίου), μπύρες και ζεστό γλυκό κρασί (glühwein). Μεγάλες ατραξιόν της αγοράς είναι η μεγαλύτερη κινούμενη ρόδα λούνα-παρκ που στήνεται κάθε χρόνο απέναντι από το δημαρχείο και το παγοδρόμιο στην ψαραγορά.
Διάρκεια: 26 Νοεμβρίου - 2 Ιανουαρίου



Κοπεγχάγη, Δανία


Σε ένα από τα πιο παλιά θεματικά πάρκα στην Ευρώπη, στους κήπους Τίβολι, θα βρείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κοπεγχάγης. Το σκηνικό είναι σαν να έχει βγει από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα δεκάδες έλατα το κάνουν αυθεντικά χριστουγεννιάτικο. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα μικρά ξύλινα σπιτάκια και ψάξτε για τοπικά προϊόντα, ξύλινες κούκλες, έργα τέχνης και διακοσμητικά από πορσελάνη Κοπεγχάγης. Αν κουραστείτε, κάντε διάλειμμα με ζεστό glögg, το κρασί με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά, ενώ αν πεινάσετε δοκιμάστε τη ζεστή τάρτα μήλου. Οι τολμηροί μπορούν να κάνουν πατινάζ στην παγωμένη λίμνη, ενώ τα παιδιά μπορούν να χαρούν τη βόλτα τους πάνω σε ένα εκπαιδευμένο πόνι ή να φωτογραφηθούν με τον Άγιο Βασίλη.
Διάρκεια: 12 Νοεμβρίου - 30 Δεκεμβρίου



Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Το χειμώνα το Σάλτσμπουργκ είναι στα καλύτερά του, αφού το χιόνι που καλύπτει την πόλη, τα κάλαντα που ακούγονται σε διάφορες γωνιές της και οι μυρωδιές από το ζεστό glühwein, τα ψημένα κάστανα και τα ψωμάκια με τζίντζερ (lebkuchen) φτιάχνουν το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Όλα αυτά θα τα βρείτε στην αγορά της πόλης, μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Μπορεί να είναι μικρή αλλά δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με άλλες αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας.
Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου - 26 Δεκεμβρίου



Στρασβούργο, Γαλλία


Αν ο δρόμος σάς φέρει στην καρδιά της Αλσατίας, το Στρασβούργο, μην χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε σε κάποια από τις 11 χριστουγεννιάτικες αγορές του κέντρου. Η παράδοση των αγορών κρατάει τα τελευταία 441 χρόνια και είναι οι πιο παλιές της Γαλλίας. Χιλιάδες φωτάκια στολίζουν τους δρόμους και τα κτίρια της πόλης με αποκορύφωμα το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στις υπαίθριες αγορές θα βρείτε χριστουγεννιάτικα στολίδια, παραδοσιακές λιχουδιές της Αλσατίας, όπως τα bredeles (παραδοσιακά κουλουράκια βουτύρου με γεύση τζίντζερ ή γλυκάνισο), ζεστό κρασί και flammekeuche, μια λεπτή πίτσα με μπέικον, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος.
Διάρκεια: 27 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου



Μόναχο, Γερμανία


Το Δεκέμβριο στο Μόναχο η χριστουγεννιάτικη αγορά στη πλατεία Marienplatz στο κέντρο της παλιάς πόλης μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Τα σπιτάκια της αγοράς στήνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 30μ. και τα εμπορεύματά τους περιλαμβάνουν χειροποίητα στολίδια, κοσμήματα, έργα τέχνης και διακοσμητικά. Τα απογεύματα η αγορά μεταμορφώνεται σε χώρο συνάντησης των κατοίκων της πόλης που πίνουν glühwein και τρώνε λουκάνικα ή πίτες από πατάτα.
Διάρκεια: 26 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου
thea.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com