Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποια μπαχαρικά πολεμούν τις ασθένειες;

Είναι πολύχρωμα, ευχάριστα στην υφή και με μοναδικό άρωμα. Ο λόγος για τα μπαχαρικά αλλά και γενικότερα τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική για να προσθέτουν νοστιμιά στα πιάτα μας. Δείτε ποια από αυτά πέρα από νοστιμιά προστατεύουν και τον οργανισμό μας από ασθένειες

Πιπέρι: καυτερό αλλά αποτελεσματικό
Το συστατικό πιπερίνη που διαθέτει το πιπέρι σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, δρα προληπτικά στον καρκίνο του μαστού. Πέρα από αυτό, το πιπέρι καταπολεμά τις χειμερινές ιώσεις και το κρύωμα ενώ διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την ποσότητα υδροχλωρικού οξέως που εκκρίνει το στομάχι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πιπέρι χάρη στην «καυτερή» ουσία καψαϊκίνη, καταπραϋνει τους μυϊκούς πόνους και τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις καθώς μπλοκάρει τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο. Τέλος, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» ανέφερε πώς το πιπέρι βοηθά στην απώλεια βάρους ενώ πιο συγκεκριμένα το πιπέρι καγιέν, ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ρίγανη: η ελληνική
Θα την βρείτε στα περισσότερα ορεινά μέρη της ελληνικής υπαίθρου και σχεδόν μέσα σε κάθε χωριάτικη σαλάτα. Η μυρωδάτη ρίγανη που προσθέτει μια μοναδική πινελιά νοστιμιάς στα φαγητά μας έχει μοναδική αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρή. Χάρη στη θυμόλη και τη καρβακόλη που εμπεριέχει, η ρίγανη δρα ως «ασπίδα» απέναντι σε ιώσεις και βακτήρια. Τέλος, αποτελεί ίσως το ιδανικότερο συνοδευτικό του ψημένου κρέατος καθώς οι φυτικές της ίνες μειώνουν την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα εξισορροπώντας έτσι τις τυχόν βλάβες από την κρεατοφαγία. Η νόστιμη ρίγανη είναι επίσης γνωστή πηγή β-καροτίνης και σιδήρου.
Κανέλα: η μυρωδάτη
Το χρώμα και το άρωμά της μαγεύουν και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ενώ δεν είναι λίγοι όσοι την προσθέτουν ακόμη και στον καπουτσίνο! Ωστόσο, η γλυκιά κανέλα διαθέτει και άλλες θαυματουργές όπως φαίνεται ιδιότητες καθώς σύμφωνα με έρευνες είναι αντισηπτική και καταπολεμά τους σπασμούς. Χάρη στις κινναμικές αλδεϋδες της, η κανέλα «ρίχνει» την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τον πυρετό και διαθέτει αναλγητική δράση.
Μια ακόμη πολύ σημαντική ιδιότητά της αφορά στην σχέση της με τον διαβήτη τύπου 2. Η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες μιμείται κατά κάποιο τρόπο την ινσουλίνη και έτσι βοηθά στη διατήρηση των σακχάρων του αίματος σε χαμηλά επίπεδα ενώ καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, έχει ανακαλυφθεί πώς η κανέλα βοηθά σε περιπτώσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας ενώ είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, συστατικού απαραίτητου για την οστική πυκνότητα.
Σαφράν: κατακόκκινο και…αφροδιασιακό!
Ακούγεται ιδιαίτερα εξωτικό αλλά το σαφράν παράγεται μεταξύ άλλων και στην Κοζάνη-ο γνωστός κρόκος Κοζάνης. Με έντονο κόκκινο χρώμα και ξεχωριστή γεύση, το σαφράν, χάρη στην πικροκροκίνη και την κροκίνη, δύο πολύτιμα συστατικά του, διαθέτει αναλγητικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν, πώς το σαφράν καταπραϋνει τους πόνους των νεφρών ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που του αποδίδουν και αφροδισιακές ιδιότητες. Πλούσιο σε λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, καρωτίνιο α-β και γ, βιταμίνη Β και Β2, υδατάνθρακες και αιθέρια έλαια, το σαφράν καταπολεμά τους κωλικούς και τις φλεγμονές ενώ σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο συκώτι.
 clickatlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com