Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Χριστουγεννιάτικος... δωδεκάλογος

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες οικογενειακές συγκεντρώσεις, πάρτι και σίγουρα πολύ φαγητό. Ως συνέπεια, οι περισσότεροι παίρνουν 2-3 κιλά αυτό το διάστημα εξαιτίας των πειρασμών, γλυκών και υπερβολικών γευμάτων.
Με λίγη βοήθεια όμως, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Αν διατηρήσετε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, θα νιώθετε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να απολαύσετε αυτή την περίοδο. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε με πολύ απλές κινήσεις να συγκρατήσετε το βάρος σας στην, πιθανότατα, πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου...

  1. Μην κάνετε «δίαιτα» στις γιορτές. Εστιάστε στο ήδη απολεσθέν βάρος και προσπαθήστε να το διατηρήσετε.
  2. Καταναλώστε τρόφιμα που αγαπάτε, σε μικρές όμως ποσότητες. Δεν πρέπει να υποβάλλεται εαυτόν σε στέρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε ό,τι βλέπετε. Αποφασίστε ποιο από τα πολλά πιάτα στο τραπέζι, ή τα γλυκά, θα δοκιμάσετε.
  3. Μην περιτριγυρίζετε το μπουφέ. Όσο καλές… αντιστάσεις και να έχετε, στο τέλος θα απλώσετε χέρι για να πάρετε και εκείνο το λαχταριστό μπουρεκάκι. Αποφασίστε εξαρχής 2-3 πράγματα που θέλετε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και μεταφερθείτε σε άλλο δωμάτιο.
  4. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες πριν το πάρτι/ ρεβεγιόν. Θα σας… κόψουν την πείνα και θα κάνετε πιο ψύχραιμες επιλογές αργότερα. Πολύσπορα ή ολικής άλεσης αρτοσκευάσματα (π.χ. κριτσίνια, φρυγανιές), μια μικρή σαλάτα, φρέσκα φρούτα (με τη φλούδα) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.
  5. Μην παραλείπετε γεύματα. Θα πεινάτε πολύ πριν από το μεσημεριανό ή/ και  το δείπνο, οπότε πιθανότατα θα καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Επιπλέον, με αυτή την τακτική θα υποκύψετε αρκετές φορές στα γλυκά και τις λιχουδιές που σας περιτριγυρίζουν.
  6. Πιο αργά. Δεν θα πάρει κανείς το πιάτο από μπροστά σας. Το μόνο που θα καταφέρετε έτσι είναι να φάτε υπερβολικές ποσότητες. Καθίστε πίσω και απολαύστε το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι.
  7. Φτιάξτε πιο ελαφρές εκδόσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων. Ειδικά τα εποχικά κέικ και κουλουράκια, αλλά και τα κυρίως πιάτα του γιορτινού τραπεζιού, έχουν πολλές παραλλαγές που μπορούν να μας γλιτώσουν από υπερβολικές θερμίδες.
  8. Πιείτε νερό. Πολλοί πιστεύουν ότι η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μοιάζει με πείνα, και ο καλύτερος τρόπος να την αποφύγουμε είναι η επαρκής πρόσληψη νερού.
  9. Αφήστε υγιεινά σνακ στη δουλειά. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε πιο εύκολα τα διάφορα κεράσματα (κυρίως γλυκά) από συναδέλφους και δεν θα κρατάτε… όρεξη για το μεσημεριανό.
  10. Περπατήστε και λίγο. Μπορεί το αυτοκίνητο να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά σίγουρα δεν έχει τα οφέλη και τον (ψυχολογικό) αντίκτυπο του περπατήματος. Η ήπια τακτική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και (έμμεσα) τη διατροφική μας συμπεριφορά.
  11. Αποφασίστε τι θα αγοράσετε πριν μπείτε στο μαγαζί. Είναι πολύ εύκολο να φύγετε με 2-3 σακούλες πράγματα από ένα φούρνο, ζαχαροπλαστείο ή είδη καφέ. Ειδικά, αν κυκλοφορείτε όλη την ημέρα στα μαγαζιά, χωρίς να έχετε φάει κάτι. 
  12. Μην αυτό-μαστιγώνεστε. Είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση στις γιορτές. Δεν χρειάζεται να τιμωρείτε εαυτόν, απλά φροντίστε να αποφύγετε τις ακρότητες ως αντισταθμιστικά μέτρα. Ξεχάστε τις… ζαβολιές και φροντίστε να έχετε ισορροπημένο φαγητό τις επόμενες ημέρες. 
Γιώργος Μίλεσης, MScΚλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος


dia-trofis 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com