Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γιατί οι επιστήμονες θα μεταφέρουν πάγο από βουνό της Βολιβίας στην Ανταρκτική;

Καθώς η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τους παγετώνες, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη με αρχεία… πάγου. Ένα σχέδιο που ονομάζεται Προστασία Μνήμης Πάγου έχει ως στόχο να πάρει τμήμα παγετώνα από το βουνό Illimani στη Βολιβία και τον διατηρήσει στην Ανταρκτική. Η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα, έτσι τον Μάιο, μια ομάδα ερευνητών σχεδιάζει να λάβει από το βουνό τρία κομμάτια πάγου, δύο εκ των οποίων θα σταλεί σε μια σπηλιά στο σταθμό Concordia Reserch στην Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασίες είναι διαρκώς -65,2 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα κι αν ανέβουν μερικούς βαθμούς, τα δείγματα είναι απόλυτα ασφαλή σε αυτό τον φυσικό καταψύκτη. Η αποστολή δεν θα είναι εύκολη. Ο παγετώνας Illimani δεν είναι προσβάσιμος με ελικόπτερο, έτσι οι επιστήμονες πρέπει να ανέβουν με τα πόδια. Η ομάδα θα στρατοπεδεύσει στη μέση του Illimani για μερικές εβδομάδες για να εγκλιματιστεί. Στη συνέχεια, θα εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους και θα χρειαστούν δύο έως τέσσερις μέρες για να λάβουν κάθε κομμάτι πάγου (δύο θα πάνε στην Ανταρκτική και ένα στη Γαλλία). Οι ερευνητές σκέφτονται να συνεργαστούν με μια διεθνή ομάδα για να λάβουν κι άλλα κομμάτια πάγου από άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας την βιβλιοθήκη με πολλά δείγματα για τους μελλοντικούς ερευνητές.
perierga.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com