Το Ponte Vecchio στην Φλωρεντία |
Είναι σπάνιες -μετρημένες κυριολεκτικά στα δάκτυλα. Είναι ιδιαίτερες και πολύ αναγνωρίσιμες. Οι κατοικημένες γέφυρες της Ευρώπης, είναι επιβλητικά τοπόσημα, με πολυετή ιστορία και «ζωντανή» οικιστική κα εμπορική δραστηριότητα
Αν βρεθείτε σε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κατοικημένες γέφυρες και γιατί όχι να σχεδιάσετε και εσείς το μελλοντικό σας σπίτι, πάνω σε κάποια γέφυρα.
Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία
Το 1593 ο δούκας Ferdinand, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα καταστήματα με χρυσοχοεία. Οι λόγοι ήταν κυρίως... περιβαλλοντικοί, καθώς όπως ισχυριζόταν τα απόβλητα των αρχικών μαγαζιών δημιουργούσαν μια ιδιαίτερα έντονη και αποκρουστική μυρωδιά. Σήμερα πολλά από τα σπίτια εξακολουθούν να λειτουργούν ως χρυσοχοεία, πωλώντας κοσμήματα για όλα τα βαλάντια. Από τα πιο απλά και μοντέρνα κοσμήματα προσιτά στους περισσότερους, μέχρι σπάνιες αντίκες ανεκτίμητης αξίας.
Krämerbrücke, Erfurt, Γερμανία
Σήμερα κατά μήκος τις γέφυρας -και από τις δύο πλευρές- λειτουργούν κυρίως χώροι καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, καταστήματα με αντίκες κ.ά. Τα κτίσματα είναι αριθμημένα και δεν ξεπερνούν τα 32. Όλα τα κτίσματα ανήκουν στο δήμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αποτελούν ιδιωτική περιουσία.
Οι δημοτικές αρχές μεριμνούν ιδιαίτερα για την προστασία του ιστορικού μνημείου και για το λόγο αυτό έχουν συστήσει και αρμόδιο φορέα- οργανισμό, επιφορτισμένο με τη συντήρηση της γέφυρας, το «Ίδρυμα Krämerbrücke».
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης Erfurt, στήνεται περιμετρικά της γέφυρας και έχει πάρει δικαιωματικά και το όνομά της («Krämerbrückenfest»). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και προσελκύει αρκετό κόσμο.
Pont de Rohan, Γαλλία
Στην αρχική της μορφή, λειτουργούσαν πέριξ της γέφυρας, μόνο ένα ελαιοτριβείο και μια φυλακή. Σήμερα και από τις δύο πλευρές της γέφυρας υπάρχουν δυο σειρές κατοικιών, που καθιστούν την Pont de Rohan, σύμβολο της μικρής γαλλικής κοινότητας της Βρετάνης.
Γέφυρα Covered, Βουλγαρία
Το 1872 η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες και η τοπική αστυνομία ανέθεσε στον «πρωτομάστορα» της Βουλγαρίας , τον Kolyu Ficheto να την ξαναχτίσει. Η χρησιμοποίηση του ξύλου ως πρώτης ύλης, ήταν επιλογή του Ficheto. Όλοι οι κάτοικοι συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην ολοκλήρωση του έργου, είτε με προσωπική εργασία, είτε με οικονομική υποστήριξη- κυρίως οι πλέον ευκατάστατοι. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο περίπου χρόνια, από την καταστροφή της, δηλαδή το 1874, χρονιά που παραδόθηκε και στο κοινό.
Η αρχική γέφυρα είχε μήκος 84 μέτρα και στέγαζε περιμετρικά της, περίπου 64 καταστήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές Αυγούστου του 1925, η γέφυρα παραδόθηκε στις φλόγες. Μια νέα σύγχρονη και πιο μοντέρνα γέφυρα αντικατέστησε την παλιότερη το 1931, για να ξαναχτιστεί και πάλι με βάση ένα σχέδιο του Kolyu Ficheto, την περίοδο 1981-1982.
Η γέφυρα στη σημερινή της μορφή εκτείνεται σε μήκος 106 μέτρων και περιβάλλεται από 14 μαγαζιά, ενώ η αρχιτεκτονική υπογραφή είναι του Zlatev.
Pont des Marchands, Γαλλία
Γέφυρα Pulteney, Ηνωμένο Βασίλειο
Bridge House, Ηνωμένο Βασίλειο
Old Mill, Γαλλία
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.