Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Έχετε επιλέξει να αφαιρέσετε τη γλουτένη επειδή είστε πεπεισμένοι ότι η πρωτεΐνη δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα; Αν δεν έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας, η γνωμάτευσή σας θα μπορούσε να λανθασμένη. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι που υιοθετούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν έχουν εξεταστεί καταλλήλως για την κοιλιοκάκη. Μάθε τα πάντα για τη δυσανεξία στη γλουτένη, ποιες τροφές πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου και ποιες να αποφεύγεις.
Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια διατροφή που αποκλείει την πρωτεΐνη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και το τριτικάλε. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο ατόμων με κοιλιοκάκη. Ακολουθώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθά τα άτομα με κοιλιοκάκη να ελέγξουν τα συμπτώματα και να αποφεύγουν τις επιπλοκές.
Έρευνα
Ερευνητές από το Eastern Health Clinical School στο Πανεπιστήμιο Monash και το Alfred Hospital στη Μελβούρνη της Αυστραλίας συγκέντρωσαν 144 άτομα που δήλωσαν ότι υπέφεραν από μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS). Το 44% των συμμετεχόντων είχε ξεκινήσει μία δίαιτα χωρίς γλουτένη, χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, και το 69% δεν υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις για την επιβεβαίωση ή μη της κοιλιοκάκης.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός από τη μελέτη είναι ότι το 72% των συμμετεχόντων δεν πληρούσαν τα κριτήρια για NCGS. Το 24% συνέχισε να έχει γαστρεντερικά ζητήματα παρά το γεγονός ότι η δίαιτα ήταν χωρίς γλουτένη (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή μια αλλεργία σίτου μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα).
Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι Συμπέρασμα
Δεν θα πρέπει να γίνεται αυτοδιάγνωση. Αν νομίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, ρωτήστε σχετικά για το τεστ για την κοιλιοκάκη. Πώς θα είστε σίγουροι αν θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού; Η Gina Sam διευθύντρια του Mount Sinai Gastrointestinal Motility Center Cente, παραθέτει τα ακόλουθα συμπτώματα ως ενδείξεις:
  • Έχετε χρόνια συμπτώματα γαστρεντερικού σωλήνα (GI). Αυτά περιλαμβάνουν σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες διάρροιες, απώλεια βάρους, φούσκωμα.
  • Έχετε έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12.
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό. Ακόμα και αν είστε ασυμπτωματικός, οι συγγενείς πρώτου βαθμού με ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση της κοιλιοκάκης θα πρέπει οπωσδήποτε να προβούν σε εξετάσεις.
Διατροφικές συστάσεις
Η διάγνωση στη δυσανοχή της γλουτένης μπορεί να είναι απογοητευτική. Με τον χρόνο, όμως, και με υπομονή και δημιουργικότητα, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που τρώτε ήδη χωρίς γλουτένη, ενώ θα βρείτε υποκατάστατα για τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και θα τα απολαύσετε.
Υγιεινά και νόστιμα φαγητά χωρίς γλουτένη
  • Φασόλια, ξηροί καρποί σε φυσική, μη επεξεργασμένη μορφή
  • Φρέσκα αυγά
  • Φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλά δημητριακά και τροφές με άμυλο μπορεί να είναι μέρος μίας δίαιτα χωρίς γλουτένη
  • Αμάραντος
  • Αραρούτι
  • Φαγόπυρο
  • Καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο
  • Λινάρι
  • Άλευρα χωρίς γλουτένη (ρύζι, σόγια, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια)
  • Hominy (καλαμπόκι)
  • Κεχρί
  • Ρύζι
  • Ζαχαρόχορτο
  • Σόγια
  • Ταπιόκα
Αποφύγετε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν
  • Κριθάρι (βύνη και ξίδι βύνης γίνονται συνήθως από κριθάρι)
  • Σίκαλη
  • Τριτικάλε (διασταύρωση μεταξύ σιταριού και σίκαλης)
  • Σιτάρι
Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι Άλλα προϊόντα σιταριού που πρέπει να αποφεύγονται
  • Πλιγούρι
  • Σκληρό αλεύρι
  • Φαρίνα
  • Graham αλεύρι
  • Kamut αλεύρι
  • Σιμιγδάλι
  • Όλυρα
Άλλα τρόφιμα προς αποφυγή
  • Μπύρα
  • Ψωμιά
  • Κέικ και πίτες
  • Καραμέλες
  • Σιτηρά
  • Cookies και κράκερ
  • Κρουτόν
  • Πατάτες τηγανητές
  • Απομιμήσεις κρέατος ή θαλασσινά
  • Ζυμαρικά
  • Κατεργασμένα κρέατα
  • Καρυκεύματα
  • Λαχανικά σε σάλτσα
Κίνδυνοι
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ορισμένων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους. Ρωτήστε τον διαιτολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά από τα ακόλουθα βασικά θρεπτικά συστατικά:
  • Σίδηρο
  • Ασβέστιο
  • Ίνες
  • Θειαμίνη
  • Ριβοφλαβίνη
  • Νικοτινικό οξύ
  • Φυλλικό οξύ
flowmagazine.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com