Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Μύθοι και αλήθειες για τον ουρανοκατέβατο μετεωρίτη

Τι ήτανε τούτο μάνα μου Παρασκευιάτικα; Αντί να ετοιμαζόμαστε για clubbing τρέχαμε να κρυφτούμε μη μας έρθει κάνας βράχος από το διάσημα κατακέφαλα! Μιας και ο Αρμαγεδώνας δεν ήρθε, το star.gr σου παρουσιάζει μύθους και αλήθειες για το μετέωρο που «μπούκαρε» στα Ουράλια!
1. Τι ακριβώς ήταν αυτό έπεσε στη Ρωσία;
Αστεροειδή το είπανε, μετεωρίτη το είπανε, μετέωρο το είπανε... μέχρι και UFO που καταρρίφθηκε θεωρήθηκε από κάποιους! Αυτό που έπεσε λέγεται από τους περισσότερους μετέωρο, καθώς στους αστυνομικούς ορισμούς το μέγεθος μετράει: μετεωροειδές λέγεται οτιδήποτε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο που είναι μικρότερο από 10 μέτρα, αστεροειδής ό,τι έχει μέγεθυος μέχρι 1.000 χιλιόμετρα και μετεωρίτης κάθε μεγαλύτερο κομμάτι, που μπορεί να είναι ίσο ακόμα και με έναν ογκόλιθο.
2. Πώς μας ήρθε ο ουρανός σφοντύλι;
meteor1.jpg
Ο διαστημικός βράχος που σκόρπισε τραυματίες, ζημιές και πανικό, ζύγιζε περίπου 10 τόνους. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και χτύπησε την ατμόσφαιρα με ταχύτητα τουλάχιστον 54.000 χλμ/ώρα, συμπιέζοντας τον αέρα και θερμαίνοντάς τον κατά χιλιάδες βαθμούς! Από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε το φως και η έκρηξη που καταγράφθηκαν σε διάφορα βίντεο.
3. Ήτανε μόνο του ή είχε και παρέα;
Τα πλάνα δείχνουν ένα μόνο αντικείμενο να κάνει «ντου» στα Ουράλια. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο μετεωρίτης έσπασε περίπου 30 με 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και τα κομμάτια του είτε κάηκαν κατά την διάρκεια της πύρινης διέλευσης, είτε σκορπίστηκαν...
4. Θα μας έρθει κι άλλο κατακέφαλα;
Μην βιαστείς να πας να πάρεις κράνος ή να σκάψεις καταφύγιο κάτω από το σπίτι σου: περίπου 40.000 τόνοι διαστημικών βράχων πέφτουν κάθε χρόνο στη Γη, συνήθως με την μορφή σκόνης. Η τελευταία φορά που κάτι μεγάλο χτύπησε τον πλανήτη ήταν το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων «τράκαρε» με δάσος στην περιοχή Τουνγκούσκα στη Σιβηρία! Επίσης, φαινόμενα όπως το χθεσινό συμβαίνουν κάθε δεκαετία, συνήθως σε μη κατοικημένες περιοχές.
5. Να ζήσω ή να πεθάνω σ’ ένα μετέωρο απάνω;
Από πτώση διαστημικού βράχου δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος. Μαρτυρίες λένε πως από μετεωρίτη ένας σκύλος έχασε τη ζωή του στην Αίγυπτο το 1911, ενώ ένα αγόρι από την Ουγκάντα τραυματίστηκε σοβαρά το 1992.
meteor2.jpg
6. Πώς και δεν το πήρανε χαμπάρι;
Τα «τσακάλια» των διαστημικών υπηρεσιών δεν κατάφεραν να προβλέψουν το φαινόμενο γιατί ο μετεωρίτης χτύπησε κατά την διάρκεια της ημέρας και το φως του Ήλιου κάλυψε την προσέγγισή του.
7. Σε ποιά περιοχή είναι επικίνδυνα τα πράγματα;
Ουδείς γνωρίζει πότε, τι και πού θα του έρθει από τον ουρανό σφοντύλι! Αστεροειδείς και μετεωρίτες μπορεί να μας κάνουν «ντου» από παντού, ενώ η περιστροφή της Γης εκθέτει κάθε ημισφαίριο σε όλες τις κατευθύνσεις του Διαστήματος!
8. Μετά την σύγκρουση, τι γίνεται;
Εκτός από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν και τις υλικές ζημιές, το μετέωρο που έπεσε δεν ήταν ικανό να βγάλει τη Γη από τον άξονά της, ούτε να θέσει σε κίνδυνο τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Και εσύ που ψάχνεσαι στο Ίντερνετ και τα σχετικά βιβλία, κοιμήσου ήσυχος: δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για θανάσιμους εξωγήινους ιούς ή διαστημικά μικρόβια!

Πηγή: οι απαντήσεις βρέθηκαν σε δημοσίευμα της «Guardian»
 
star.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com