Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Από τη γη στον ουρανό: Οι ουρανοξύστες που εκτός από τη φήμη, έχουν και τη χάρη


Στοίχημα πως τα μεγαθήρια της γης δε θα σε εκπλήξουν μόνο με την εικόνα τους, αλλά και με την ιστορία τους. Το Cosmo.gr βρήκε την πιο "ανάποδη" αφορμή για να θυμηθεί μερικούς από τους πιο ιστορικούς ουρανοξύστες του πλανήτη.
Από την Ιωάννα Παχούλη
Στη Βόρεια Κορέα, είναι γνωστό και ως "ξενοδοχείο της κακής μοίρας", τώρα όμως σκοπεύει να χτίσει το όνομά του από την αρχή. Το Ryugyong, το ξενοδοχείο των 105 ορόφων που για περίπου 25 χρόνια έμεινε ημιτελές, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό της πόλης Πιονγιανγκ είναι πια έτοιμο να ολοκληρωθεί και να δεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες το 2013, σύμφωνα με το CNN.
Eμεις πάλι βρήκαμε αφορμή να θυμηθούμε μερικούς από τους πιο ιστορικούς και εντυπωσιακούς ουρανοξύστες του κόσμου,αλλά και την ιστορία τους. Δε λέμε, ο λαός φωνάζει πως "στα υπόγεια η θέα είναι καλύτερη", αλλά καμιά φορά αξίζει περισσότερο να τη θαυμάσουμε από πολύ ψηλά.
Burj Khalifa, Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 
Ύψος: 828 μέτρα
Κόστος κατασκευής: Πάνω από 1 δις δολάρια 
Έτος ολοκλήρωσης: 2010
Από το 2010,  κατέχει το ρεκόρ ως το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ακόμη και η λέξη γιγάντιο δύσκολα  περιγράφει το θαύμα της αρχιτεκτονικής που ακούει στο όνομα Burj Khalifa. Αρχικά σχεδιάστηκε για να συμβολίζει της ευημερία του Ντουμπάι, ακόμη κι αν λίγο καιρό μετά έφτασε μέχρι το χείλος της πτώχευσης. Στους πιο πολλούς ορόφους του στεγάζονται υπερπολυτελή κτίρια και διαμερίσματα.
Empire State Building, Nέα Υόρκη
 
Ύψος: 437 μέτρα
Κόστος κατασκευής:41 εκ. δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 1931
Τρεις είναι οι λέξεις που έχουν στο μυαλό τους οι τουρίστες της Νέας Υόρκης πολύ πριν πατήσουν το πόδι τους στο Μανχάτταν. 5th Avenue, Time's Square και Empire State Building. Το Empire State Building,  έργο μιας από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως Shreve, Lamb & Harmon (η οποία κατάφερε μάλιστα να τον κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ, σε μόλις 20 μήνες!) αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια του κόσμου. Στο παρελθόν βέβαια είχε χαρακτηριστεί και "Empty  State Building", μιας και μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου των γραφείων παρέμενε ξενοίκιαστο.
Taipei 101, Ταϊβάν
Ύψος: 508 μέτρα
Κόστος κατασκευής: 1, 8  δις δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 2004
Πολλοί το ξέρουν ως One O one, όνομα που προήλθε από τους ορόφους του κτιρίου αλλά και από τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής. Ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 -που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊβάν και φιλοξενεί εκατοντάδες καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ- είναι κατασκευασμένος σε μια περιοχή όπου μαστίζεται από τυφώνες και σεισμούς.  Εμπειρία ζωής είναι και η είσοδος στο ταχύτερο στον κόσμο ασανσέρ του, με 60.6 χιλιόμετρα την ώρα.
Shanghai World Financial Center, Σανγκάη, Κίνα
 
Ύψος: 492 μέτρα
Κόστος κατασκευής: 1.20 δις δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 2008
1997: Η κατασκευή του ξεκινάει. 2003: H κατασκευή του παγώνει, λόγω της μεγάλης ασιατικής οικονομικής κρίσης. 2008: Το κτίριο μετά κόπων είναι πια έτοιμο. Σήμερα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στεγάζουν τα γραφεία τους στο Shanghai World Financial Center. Σήμα κατατεθέν του είναι η τρύπα που έχει στην κορυφή,  η οποία επιτρέπει μια θέα στους τουρίστες της, που, για την ώρα, βρίσκεται μόνο στη φαντασία μας.
Guangzhou International Finance Center (Guangzhou West Tower)
 
Ύψος: 440 μέτρα
Κόστος κατασκευής: 740 εκ. δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα (τουλάχιστον στον τομέα των ουρανοξυστών) ακούει στο όνομα Guangzhou International Finance Center. Στο υπερπολυτελές εσωτερικό του στεγάζει αίθουσες συνεδρίων και γραφείων, ενώ στους πιο πάνω ορόφους θα βρει κανείς δωμάτια ξενοδοχείων. Με θέα που θα ζήλευαν πολλοί τριγύρω ουρανοξύστες της Κίνας, ο συγκεκριμένος έχει και μια αρχιτεκτονική διάκριση για την οποία μπορεί να υπερηφανεύεται. Eύκολα.
Petronas Twin Towers, Μαλαισία

Ύψος: 452 μέτρα
Κόστος κατασκευής: 1,6 δις δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 1998
Όταν ακούμε τη φράση "δίδυμοι πύργοι", σίγουρα δεν είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν τα ψηλότερα διδυμάκια του πλανήτη, ενώ τα θεμέλιά τους είναι τα βαθύτερα του κόσμου. Η γυάλινη και ατσαλένια πρόσοψη που θυμίζει το μοτίβο Ισλαμικής τέχνης που εκφράζει την κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, το μουσουλμανισμό. Εκτός από το επιβλητικό μέγεθός του, το μάτι σου πέφτει στον συνδετικό κρίκο τους, μια διόροφη γέφυρα, η οποία δέχεται το πολύ 1700 επισκέψεις ημερησίως, με σειρά προτεραιότητας παρακαλώ. Στους πύργους στεγάζονται εμπορικά κέντρα, η Φιλανθρωπική Ορχήστρα της Μαλαισίας, η εταιρεία πετρελαίου Πετρόνα με τις θυγατρικές της, αλλά και γραφεία κολοσσών όπως της Microsoft και του Reuters.

Sears Tower (ή αλλιώς Willis Tower), Σικάγο

Ύψος: 442 μέτρα
Κόστος κατασκευής: 150 εκ. δολάρια
Έτος ολοκλήρωσης: 1974
Φιγουράρει μέσα στην πρώτη δεκάδα των ψηλότερων ουρανοξυστών του κόσμου με παραμένει μέσα στην πρώτη δεκάδα και αν σκεφτεί κανείς πως το κόστος κατασκευής έφτασε το 1973 τα 150 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 950 εκ. σημερινά, καταλαβαίνει πως σίγουρα με κάποιον τρόπο έπρεπε να γίνει απόσβεση.  Ο πύργος αποτέλεσε μια λύση ανάγκης της εταιρίας Sears, η οποία το 1969 διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικού εμπορίου στον πλανήτη. Εκτός από τους εργαζομένους στα γραφεία, ο ουρανοξύστης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του (και τι πόρτες!) στους τουρίστες, με το περίφημο παρατηρητήριο Sears Skydeck στον 103 όροφο να τραβά τα βλέμματα των τουλάχιστον 1.3 εκατομμυρίων τουριστών που έχουν την τύχη να το επισκεπτούν κάθε χρόνο.
Μερικοί ακόμα ουρανοξύστες που αξίζει να δεις, έστω σε φωτογραφία
Κεντρικά Τηλεοπτικά γραφεία, Beijing, Κίνα

Tokyo Mode Gakuen Cocoon Tower, Τόκιο, Ιαπωνία

Burj al Arab, Ντουμπάι, Αραβικά Εμιράτα
Turning Torso, Μάλμο, Σουηδία

cosmo.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com