Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

13 γυναίκες ηγέτιδες κρατών

1.     Έλεν Τζόνσον - Σίρλιφ, Πρόεδρος της Λιβερίας.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική κουβαλάει στις πλάτες της τις ελπίδες ενός λαού για ειρήνη ύστερα από δεκαετίες αιματηρών εμφυλίων συρράξεων.
Η 74χρονη οικονομολόγος - μάλιστα απόφοιτος του Χάρβαρντ - χρημάτισε υπουργός Οικονομιών την περίοδο 1972-1973, αλλά αργότερα (1980) το πραξικόπημα του  λοχία Σάμιουελ Ντόε την ανάγκασε να αυτοεξοριστεί στην Κένυα. Επέστρεψε το 1985, φυλακίστηκε από τον δικτάτορα, αυτοεξορίστηκε για δεύτερη φορά και τελικά επανήλθε στην πολιτική μετά την εκτέλεση του Ντόε (1990).
Πάντως από την χρονιά της εκλογής της (2005) έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί με επιτυχία το εξωτερικό χρέος της Λιβερίας, να τετραπλασιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό, να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας και να συστήσει μια επιτροπή έρευνας για εγκλήματα πολέμου.
Έτσι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι το 2011 τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης.
2.     Λάουρα Τσιντσίλα, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Κοσταρικανού πολιτικού Όσκαρ Αρίας κληρονόμησε τη δημοτικότητα του βραβευμένου με Νόμπελ μέντορά της και κέρδισε εύκολα τις εκλογές του 2010 με 47%. Τώρα σκοπεύει λοιπόν να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της, ο οποίος θωράκισε την Κόστα Ρίκα απέναντι στην οικονομική κρίση ενθαρρύνοντας τις διεθνής επενδύσεις και το εμπόριο.
Επίσης, ο λαός της περιμένει από κείνη να αξιοποιήσει την πρότερη εμπειρία της ως υπουργός Δικαιοσύνης και να χτυπήσει το έγκλημα. Από την άλλη, κάποιοι ανησυχούν ότι οι συντηρητικές απόψεις της συνιστούν απειλή για τις ατομικές ελευθερίες, καθώς η 52χρονη πρόεδρος έχει ταχθεί ενάντια στον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, στις αμβλώσεις και στο χάπι της επόμενης ημέρας
3.    Κάμλα Περσάντ - Μπισεράρ, Πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Με το παράδειγμά της έχει ανοίξει τον δρόμο στις συμπατριώτισσές της για διάφορες ηγετικές θέσεις, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα που χρίστηκε εισαγγελέας, αρχηγός της αντιπολίτευσης και υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Το 2010 πρόσθεσε μάλιστα στο ενεργητικό της και τον τίτλο της πρώτης πρωθυπουργού στην ιστορία του Τρίνινταντ, όταν εξελέγη στο αξίωμα ως επικεφαλής του πεντακομματικού Λαϊκού Συνασπισμού. Τώρα οι ψηφοφόροι της ελπίζουν λοιπόν να τη δουν να υλοποιεί το φιλόδοξο προεκλογικό πρόγραμμά της, το οποίο έκανε λόγο για πάταξη του εγκλήματος, αύξηση των συντάξεων, σημαντική μείωση της φτώχειας...
4.    Σεϊχ Χασίνα Ουαζέντ, Πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές.
Η 63χρονη ηγέτιδα του κόμματος Σύνδεσμος Αγουάμι περιπαίζει εδώ και χρονιά τον θάνατο. Στο πραξικόπημα του 1975 εκείνη έλειπε στο εξωτερικό και έτσι δεν εκτελέστηκε, όπως συνέβη σε 17 μέλη της οικογένειάς της - ανάμεσά τους στον γιο της, σε τρία αδέρφια της, στη μητέρα της και στον πατέρα της, τον τότε πρόεδρο Σεϊχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν.
Πολύ αργότερα (2004) δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδα και επέζησε - αντίθετα 21 οπαδοί της παράταξής της υπέκυψαν στα τραύματά τους. Οκτώ χρόνια νωρίτερα (1996) η Χασίνα εξελέγη πρωθυπουργός, αλλά το 2001 η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια χαρακτήρισε το Μπανγκλαντές ως την πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο και μοιραία ο Σύνδεσμος Αγουάμι έχασε τις εκλογές της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο, το 2008 η απτόητη πολιτικός επανεξελέγη πρωθυπουργός με συντριπτική πλειοψηφία.
5.    Τζούλια Γκίλαρντ, Πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Η Γκίλαρντ διαδέχτηκε τον Κέβιν Ραντ στην ηγεσία των Εργατικών την άνοιξη του 2010, όταν ο τελευταίος έχασε την υποστήριξη του κόμματος. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το Εργατικό Κόμμα στις ομοσπονδιακές εκλογές, λίγες εβδομάδες αργότερα, ανάγκασε την Γκίλαρντ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.  Ενάμιση χρόνο μετά, η δημοτικότητά της έχει πέσει κι άλλο, αλλά η πεισματάρα Αυστραλέζα αρνείται να παραιτηθεί.
Δεν την πτοεί ούτε το γεγονός ότι η προσωπική ζωή της λειτουργεί ως αστείρευτη πηγή κουτσομπολιού - η σχέση της με τον κομμωτή Τιμ Μάθισον έγινε μάλιστα και αντικείμενο σάτιρας από μια σειρά της αυστραλιανής τηλεόρασης.
6.    Γινγκλούκ Σιναουάτρα, Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.
Φημίζεται για ένα και μοναδικό πολιτικό προσόν: είναι αδερφή του πρωθυπουργού της χώρας, του αυτοεξόριστου πολιτικού Τακσίν Σιναουάτρα. Ειδικότερα, η 44χρονη Γινγκλούκ Σιναουάτρα έχει συμπληρώσει μόνο λίγους μήνες πολιτικής καριέρας: ύστερα από σπουδές δημόσιας διοίκησης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της δουλεύοντας σε μια κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα της.
Πάντως στις εκλογές του 2011 εξελέγη εύκολα, καθώς στην προεκλογική κούρσα έτρεξε χωρίς υπολογίσιμο αντίπαλο. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τις λαϊκίστικες υποσχέσεις της: να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να χαρίσει φορητούς υπολογιστές σε όλους τους μαθητές, να συμφιλιώσει αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα ώστε να τερματιστούν οι αναταραχές που μαστίζουν τη χώρα από το 2006.
7.    Αγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας.
Από το 2006 μέχρι το 2009 το περιοδικό Forbes τη χαρακτήριζε "ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου" και το 2011 ο τίτλος επέστρεψε πάλι σ εκείνη. Η 57χρονη πολιτικός είναι γέννημα - θρέμμα της Ανατολικής Γερμανίας και σπούδασε εκεί φυσική. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ανακατεύτηκε ενεργά με τα κοινά και τα πράγματα για κείνη εξελίχθηκαν γρήγορα: το 1991 έγινε η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και το 2005 η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη γερμανική ιστορία.
Πέρα απ όλα αυτά, είναι άτεκνη, έχει δύο γάμους στο ενεργητικό της και προστατεύει την προσωπική ζωή της από τη δημοσιότητα. Στην πολιτική της ζωή διατηρεί πάντως ένα συντηρητικό και άκαμπτο προφίλ που δικαιολογεί την προσωνυμία "Σιδηρά κυρία".
8.    Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, Πρόεδρος της Λιθουανίας.
Η εκλογή της το 2009 της χάρισε δύο πρωτιές: έγινε τότε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Λιθουανίας και ταυτόχρονα το άτομο που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία της χώρας (68%). Την ίδια χρονιά η Γκριμπαουσκάιτε παρέλαβε ένα κράτος βυθισμένο στην οικονομική κρίση και φορτωμένο με ανεργία (16%) και υποσχέθηκε να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της στα οικονομικά (έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και επίτροπος Προϋπολογισμού στην ΕΕ) για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Για τα προσωπικά της, από την άλλη τηρεί σιγή ιχθύος, το μόνο πιπεράτο στοιχείο που γνωρίζουμε για κείνη είναι η αγάπη της για το καράτε. Είναι μάλιστα κάτοχος μαύρης ζώνης!.
9.     Ντίλμα Ρούσεφ, Πρόεδρος της Βραζιλίας.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της, στις αρχές του 2011, η Ρούσεφ διαχειρίστηκε με πυγμή την εξουσία που παρέλαβε από τον Λούλα ντα Σίλβα, εξαπέλυσε πόλεμο κατά της κρατικής διαφθοράς και δεν δίστασε να απομακρύνει όποια κυβερνητικά στελέχη έδειχναν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ήρθε στον κόσμο από ένα Βούλγαρο δικηγόρο και μια Βραζιλιάνα δασκάλα και έγινε γνωστή για τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστη σε ηλικία 23 ετών (1970), όπου συνελήφθη για την αντιστασιακή δράστη της κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.
10.   Τάρια Χάλονεν, Πρόεδρος της Φινλανδίας.
Είναι τέκνο της εργατικής τάξης και έχτισε την πολιτική καριέρα της πάνω στους ισχυρούς δεσμούς που ανέπτυξε με εργατικά συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώνεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φιλανδίας, το 1987 ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργείο και τελικά του 2000 διεκδίκησε τον προεδρικό θώκο.
Τότε η ανορθόδοξη δημόσια εικόνα της (συζούσε με τον επί πολλά χρόνια σύντροφό της, ήταν ανύπαντρη μητέρα, καταφερόταν συχνά εναντίον του κλήρου) δεν εμπόδισε την εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Στη συνέχεια, μάλιστα, η δημοτικότητά της ανέβηκε εντυπωσιακά και το 2003 οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ήταν αρεστή στο 88% του φιλανδικού λαού.
Τώρα η Χάλονεν διανύει τη δεύτερη εξαετία της (2006-2012) στην προεδρία της Φιλανδίας και θεωρείται στη χώρα της μεγάλη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
11.    Χέλε Θόρνινγκ - Σμιτ, Πρωθυπουργός της Δανίας.
Η σοσιαλδημοκράτισσα ηγέτιδα κέρδισε τις εθνικές εκλογές στον απόηχο της μαζικής σφαγής στη Νορβηγία, κατατροπ΄΄ωνοντας τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τον κεντροδεξιό και ξενοφοβικό προκάτοχό της στην πρωθυπουργία. Η 44χρονη Θόρνινγκ - Σμιτ καλείται τώρα ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή (9 γυναίκες και 14 άντρες στο υπουργικό συμβούλιο) να βγάλει τη χώρα της από την οικονομική κρίση. Ήδη επέβαλε λοιπόν νέους φόρους στον καπνό, στο junk food, στα τρόφιμα με κορεσμένα λίγη (και έτσι πέτυχε μια παγκόσμια πρωτοτυπία της Δανίας) και υποσχέθηκε αύξηση των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων.
Κατά τα άλλα η Χέλε Θόρνινγκ - Σμιτ είναι επικοινωνιακή και φωτογενής, αλλά έχει προλάβει να κατηγορηθεί από τους επικριτές της για πολιτική απειρία και για τα ακριβά γούστα της.
12.    Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, Πρωθυπουργός της Ισλανδίας.
Ο προκάτοχός της στο αξίωμα, ο Γκέιρ Χαάρντε, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός παγκοσμίως που παραιτήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όταν χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρεοκοπία της χώρας. Η δε διαδοχή του από τη Σιγκουρνταρντότιρ το 2009 ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, καθώς η τότε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν η μακροβιότερη βουλευτής (με οκτώ συνεχόμενες θητείες στο κοινοβούλιο), αλλά και το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης που είχε δει τα ποσοστά της δημοτικότητας του να βελτιώνονται.
Πάντως η 68χρονη πολιτικός είναι περισσότερο γνωστή για τον σεξουαλικό προσανατολισμό της: το καλοκαίρι του 2010  νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων και την ίδια ημέρα παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφό της.
13.    Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, Πρόεδρος της Αργεντινής.
Η χήρα του Νέστορ Κίρτσνερ - και άρα πρώην πρώτη κυρία της λατινοαμερικανικής χώρας - βρίσκεται στο ύπατο πολιτικό αξίωμα από το 2007 και έχει καταφέρει να ορθώσει το δικό της ανάστημα. Μία δε από τις πιο δυναμικές κινήσεις της ήταν η παύση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής από τα καθήκοντά του, όταν εκείνος αρνήθηκε να αποδεσμεύσει χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας.
Κατά τα άλλα η κυρία Κίρτσνερ συνεχίζει την πολιτική του συζύγου της, ο οποίος κατόρθωσε να απελευθερώσει την Αργεντινή από το ΔΝΤ και να την οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως οι συναισθηματικά φορτισμένες ομιλίες της, η ροπή της στα λούσα και η δημοτικότητά της από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα  γεννούν αναπόφευκτα συγκρίσεις με την Εβίτα Περόν.
Γωγώ Καρκάνη./ΓΥΝΑΙΚΑ
i-diadromi.com
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com