Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι τροφές που πολεμούν την χειμωνιάτικη παγωνιά

Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο μεγαλώνει η όρεξή μας και μαζί με αυτή και τα τσιμπολογήματα. Τι θα λέγατε, όμως, αν αυτά που τρώγατε μπορούσαν να σας ζεστάνουν με τον πιο οικονομικό τρόπο;



Η διάρκεια της μέρας είναι μικρή, η θερμοκρασία ετοιμάζεται να πιάσει… πάτο κι εμείς κλεινόμαστε όλο και περισσότερο στο σπίτι, ξαπλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση, τυλιγμένοι με μια κουβέρτα και αγκαλιά με διάφορα junk food, από πατατάκια μέχρι πίτσες και χάμπουργκερ.

Όσο, όμως, κι αν μοιάζουν να μας ικανοποιούν, τα junk food εκτός του ότι μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη, δεν μπορούν να μας προσφέρουν κάτι άλλο σημαντικό δεδομένης της περιόδου: να μας ζεστάνουν.

Κι όμως, υπάρχουν τροφές που έχουν ακριβώς αυτή τη φυσική ιδιότητα και μάλιστα χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια σε διάφορες κινέζικες, ινδικές και ανατολίτικες εν γένει πρακτικές, ενώ ακόμη και η σύγχρονη επιστήμη έχει ξεκινήσει να μελετά την πλευρά της διατροφής που αφορά τις επιδράσεις που έχουν οι τροφές στον οργανισμό μας μετά την πέψη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τροφές παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδιότητες μόλις καταναλωθούν και περάσουν την πεπτική διεργασία, επηρεάζοντας τον καθένα από εμάς που τις καταναλώνουμε με τρόπο που καθορίζεται από τη γενετική μας φύση και δομή.

Κάποιοι για παράδειγμα συνήθως ζεσταίνονται, ενώ κάποιοι άλλοι συνήθως κρυώνουν, με αποτέλεσμα όταν πέφτει η θερμοκρασία, αυτοί που κρυώνουν να έχουν περισσότερη ανάγκη τις τροφές που θα τους προκαλέσουν μια πιο θερμή αίσθηση, διεγείροντας συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές του σώματος. Αντίστροφα, η κατανάλωση αυτών των τροφών από τους πιο… «θερμόαιμους» μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, από υπερβολική ζέστη μέχρι και φουσκάλες στο στόμα.

Αν, πάντως, ανήκετε στην κατηγορία αυτών που η πτώση της θερμοκρασίας τους καθιστά μόνιμα τυλιγμένους με μια κουβέρτα, οι παρακάτω τροφές θα σας βοηθήσουν να περάσετε έναν πιο θερμό χειμώνα και να πετάξετε επιτέλους αυτή την κουβέρτα από πάνω σας.

Ζεστό τσάι: Ίσως από τα πιο προφανή ροφήματα που καταπραΰνουν αμέσως το αίσθημα κρύου που νιώθουμε. Δοκιμάστε το με λίγο τζίντζερ ή κανέλα ή κάρδαμο ή γαρύφαλλο και τονώστε το ανοσοποιητικό σας.

Σπόροι σουσαμιού: Τόσο το μαύρο όσο και το άσπρο σουσάμι είναι γνωστό ότι παρέχει θερμότητα στο σώμα μας μετά τη χώνεψη, γι’ αυτό έχετε τη δικαιολογία αυτή τη φορά να δοκιμάσετε διάφορα γλυκά ή κουλούρια με σουσάμι – αρκεί να μην το παρακάνετε λόγω θερμίδων.

Σκόρδο: Ρίχνει την πίεση, τη χοληστερίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μαζί με όλα αυτά μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία μας. Για όσους, μάλιστα, πάσχουν από βρογχίτιδα και άσθμα, το σκόρδο μέσα σε μια σούπα λαχανικών θα αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο – αρκεί μετά την κατανάλωσή του να μην έχετε κοινωνικές υποχρεώσεις…

Τζίντζερ: Η γνωστή σε όλους μας πιπερόριζα, μπορεί να βοηθήσει στο κρύωμα και τον πυρετό, ενώ μπορεί να ανεβάσει και τη θερμοκρασία του σώματός μας και να μας ζεστάνει όταν το έχουμε ανάγκη. Δοκιμάστε τη στο φαγητό, στο τσάι, σε σούπες ή μαγειρεμένα λαχανικά, απλώς προσέξτε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς είναι καυτερή.

Κανέλα: Ένας ζεστός καφές, ένα τσάι ή λίγο ρυζόγαλο παίρνει σίγουρα άλλη γεύση και νοστιμιά με λίγη κανέλα, η οποία θα σας ανακουφίσει λίγο από το κρύο.

Κρεμμύδι: Όπως και το σκόρδο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ενδείκνυται για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες – όχι όμως και τις ρομαντικές. Προσθέστε το σε σούπες ή σε σαλάτες.

Σπόροι κύμινου: Δίνουν άρωμα στη μαγειρική, γεύση στα πράσινα λαχανικά και νοστιμιά στα φαγητά, ενώ ταυτόχρονα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ζεστά και άνετα.

Πιπέρι: Ανήκει στην κατηγορία των πικάντικων μπαχαρικών που μας ανεβάζουν τη θερμοκρασία και μπορείτε να το προσθέσετε παντού – σε λογικές πάντα ποσότητες – ενώ έχει θετική επιρροή και στους ασθματικούς.

Γαρύφαλλο: Φρεσκάρει την αναπνοή, βοηθά στο φούσκωμα και τον τυμπανισμό, ενώ είναι επίσης γνωστό και για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Δοκιμάστε το σε σάλτσες ή σε γλυκά.

Μάραθος: Αρωματικός και φαρμακευτικός, ο μάραθος κάνει καλό στο στομάχι και μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιηθεί μετά τα γεύματα σαν βοηθητικό στην πέψη, ενώ υπόσχεται να μας ανακουφίσει από το κρύο.

Αμύγδαλα: Φάτε 10 μουλιασμένα αμύγδαλα το πρωί μιας χειμωνιάτικης ημέρας για να αντιμετωπίσετε λίγο καλύτερα το κρύο.

Φιστίκια: Από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς των περισσότερων, τα φιστίκια αποτελούν ένα καλό χειμωνιάτικο σνακ. Προσέξτε μόνο την υπερκατανάλωσή τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αέρια.

Κρόκος Κοζάνης: Εκτός από φυσικό αντικαταθλιπτικό, ο κρόκος Κοζάνης (αλλιώς σαφράν ή ζαφορά) έχει θεραπευτικές ιδιότητες και πλούσια γεύση.

Μέλι: Φυσικό γλυκαντικό με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα ζεστά σας ροφήματα.

Φασόλια: Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία μας είναι απαραίτητη και ταυτόχρονα μας παρέχουν φυτικές ίνες οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας, χωρίς τη συνοδεία χοληστερόλης ή κορεσμένων λιπών που βρίσκουμε στη βασική πηγή πρωτεΐνης, το κρέας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από τα σάντουιτς με άσπρο ψωμί, τα επεξεργασμένα πατατάκια, τα αεριούχα ποτά, τους κρύους καφέδες, το αγγούρι, το αλκοόλ, το ρύζι αργά το βράδυ, το πολύ βούτυρο και το κρύο νερό και να φροντίσετε να μην τρώτε μεγάλη μερίδα βραδινού, γιατί με αυτό τον τρόπο υπερφορτώνετε το μεταβολισμό σας και διαταράσσετε την πεπτική διαδικασία και τη θερμοκρασία σας.
clickatlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com