Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φλαβονοειδή: Προστατεύουν από καρκίνο, καρδιά – Ποια τρόφιμα τα περιέχουν

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα μπορεί να μας προστατεύουν από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που προσδίδουν στα φυτά έντονο χρώμα. Καλές πηγές τους είναι τα κόκκινα φασόλια, το ρόδι, τα μήλα, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα πορτοκάλια κ.λπ.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 53.000 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 23 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν καθημερινά περίπου 500 mg φλαβονοειδών, είχαν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους από νοσήματα όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.
Ωστόσο «είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά ποικιλία τροφίμων με φλαβονοειδή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Nicola Bondonno, από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία. «Και αυτό διότι τα φλαβονοειδή είναι πολλών ειδών και κάθε φυτική πηγή περιέχει διαφορετικά είδη».
Εάν, λ.χ., καταναλώνουμε καθημερινά τα τρόφιμα που ακολουθούν, θα προσλαμβάνουμε ποικιλία φλαβονοειδών και σε ποσότητα πάνω από 500 mg:
  • 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
  • 1 μήλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια βατόμουρα
  • 100 γραμμάρια μπρόκολο

Και για καπνιστές

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, στη μελέτη τους συμμετείχαν 53.048 εθελοντές.
Κατά την έναρξη της μελέτης:
  • Οι εθελοντές είχαν ηλικία 52-60 ετών
  • Οι 52.492 από αυτούς δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο
  • Οι 55.801 από αυτούς δεν είχαν καρκίνο
Έως το τέλος της 23ετούς παρακολουθήσεως, οι 14.083 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει. Οι 6.299 από αυτούς πέθαναν από καρκίνο και οι 4.065 από καρδιαγγειακή νόσο.
Η προστατευτική δράση που ασκούσαν τα φλαβονοειδή φάνηκε να είναι πιο ισχυρή για όσους είχαν αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως λόγω του τρόπου ζωής τους. Ειδικότερα, φάνηκε να είναι πιο ισχυρή για τους καπνιστές και για όσους έπιναν πάνω από 2 ποτά την ημέρα.
«Ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια είναι χρόνιες καταστάσεις και τα φλαβονοειδή ως φαίνεται δρουν προστατευτικά, ακόμα και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», είπε η Dr Bondonno. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή προστατεύουν πλήρως τους καπνιστές και τους πότες. Μακράν το καλύτερο μέτρο για την υγεία είναι η αποφυγή του καπνίσματος και του ποτού».

Πως δρουν

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.  Επιπλέον, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια πιστεύεται ότι αναπτύσσονται επί εδάφους χρόνιας φλεγμονής, ενώ η βελτιωμένη ροή αίματος μπορεί να προστατεύει από την καρδιοπάθεια.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξακριβώσουν από ποια είδη καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου προστατεύουν περισσότερο τα φλαβονοειδή.

iatropedia.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com