Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Εγχώρια προϊόντα και υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes & Metabolism, δείχνει ότι η κατανάλωση «ντόπιων» προϊόντων, με λιγότερα πρόσθετα συστατικά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, της αρτηριακής πίεσης και της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 159 υγιείς ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για 6 μήνες. Από τους εθελοντές, ζητήθηκε να αντικαταστήσουν εισαγόμενα προϊόντα όπως τυρί, αλλαντικά, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και σοκολάτα, με αντίστοιχα που παράγονται στην περιοχή τους και δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά που συνήθως χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε μια σειρά από δείκτες, όπως το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σωματικού λίπους και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ μετρήθηκαν και τα επίπεδα γλυκόζης, καλίου, νατρίου, κρεατινίνης και πεπτιδίου-C στο αίμα, το οποίο συνδέεται με την έκκριση ινσουλίνης.
Συνολικά, μετά από διάστημα 6 μηνών, παρατηρήθηκαν υψηλότεροι δείκτες ινσουλινοευαισθησίας και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης στους εθελοντές που κατανάλωναν τοπικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα συστατικά. Επιπλέον, οι εν λόγω συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σπλαγχνικού λίπους και υψηλότερα σκορ σε τεστ αξιολόγησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ακόμη και 6 μήνες επιλογής τοπικών προϊόντων χωρίς τα πρόσθετα συστατικά που περιέχουν αντίστοιχα «βιομηχανικά» φάνηκε να έχει ευεργετική επίδραση σε σημαντικούς δείκτες υγείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com