Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Έξι “παρεξηγημένες” τροφές που τελικά βοηθούν στο αδυνάτισμα

Όλο αυτόν τον καιρό που κάνεις δίαιτα, ακούς συνεχώς για τροφές που δεν πρέπει να τρως γατί παχαίνουν, γιατί έχουν θερμίδες, γιατί “σαμποτάρουν” την προσπάθειά σου. Το αποτέλεσμα είναι να τις αφαιρέσεις από τη λίστα του σούπερ μάρκετ, από τα ντουλάπια και το ψυγείο σου.
Σήμερα θα καταρρίψουμε το μύθο και σε συνεργασία με την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μαίρη – Τζο Χριστοπούλου, σου λέμε ποιες “παρεξηγημένες” και νόστιμες τροφές πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου και γιατί. Ο λόγος στην ειδικό…
Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τρόφιμα που ίσως νομίζετε πως δεν πρέπει να τρώτε. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να καταναλώνετε αυτά τα 6 νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη. Είναι θρεπτικά, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου, να σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα και να σας χαρίσουν καλύτερο αποτέλεσμα στη ζυγαριά.

1.Μπανάνες
Δυστυχώς οι μπανάνες έχουν «παρεξηγηθεί» ως φρούτα πλούσια σε υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο καλές. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μπανανών μπορεί να είναι τόσο καλή όσο ενός ενεργειακού ποτού για την απόδοση στην άσκηση. Επίσης, είναι μια καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καταπολέμηση του πρηξίματος και της κατακράτησης. Επιπλέον, οι μπανάνες (ειδικά οι πιο άγουρες) περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που μπορεί να βελτιώσει τη χλωρίδα του εντέρου και να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου και όρεξης.


2.Κατεψυγμένα λαχανικά
Πολλοί πιστεύουν πως τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 είναι το ίδιο θρεπτικά, πιο οικονομικά και είναι πάντα διαθέσιμα προς κατανάλωση. Ενώ η κατανάλωση φρέσκων εποχιακών λαχανικών είναι καταπληκτική, η αποθήκευση μερικών κονσερβοποιημένων λαχανικών θα σας παρέχει ένα υγιεινό γεύμα όταν υπολείπεστε σε φρέσκα. Ακόμα, μερικά κονσερβοποιημένα λαχανικά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα.


3.Μαύρη σοκολάτα
Μάλλον το γνωρίζετε εκ πείρας, αλλά η σοκολάτα μας κάνει πιο χαρούμενους. Σε μελέτες φαίνεται πως οι χημικές ενώσεις της σοκολάτας (συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών του κακάου) ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν πως ήταν πιο ευδιάθετοι μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Επίσης, άτομα που καταναλώνουν καθημερινά μαύρη σοκολάτα έχουν 29% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο πιο θρεπτική είναι.


4.Καφές
Έχετε σκεφτεί ποτέ να τον σταματήσετε λόγω της καφεΐνης; Ένα καθημερινό φλιτζάνι ή δύο καφέ (ή περισσότερα) θα μπορούσε πραγματικά να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Σύμφωνα μια μελέτη που συμμετείχαν πάνω σε 6.000 γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι κατανάλωσαν περισσότερο από 261 mg καφεΐνης ημερησίως, ήταν 26% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια ή γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με τους ανθρώπους που πίνουν 64 mg καφεΐνης. Η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που επηρεάζουν το άγχος, τη μνήμη και τις γνωστικές επιδόσεις.


5.Κρασί
Ένα ποτό την ημέρα μπορεί να σας ωφελήσει. Μια μελέτη που εκδόθηκε το 2017 και είχε πάνω από 300.000 ενήλικες συμμετέχοντες έδειξε πως όσοι κατανάλωναν λίγη ή μέτρια ποσότητα κρασιού είχαν 22% μειωμένη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ή των καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα. Η βαριά κατανάλωση αυξάνει τους κινδύνους αυτούς, επομένως πάντα να ασκείται μετριοπάθεια. Αυτό σημαίνει ένα ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Οι πολυφαινόλες καθώς και το αλκοόλ μπορεί να ευθύνονται για τα πιθανά οφέλη που παρατηρούνται με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.


6.Ζυμαρικά
Μπορεί να μην καταναλώνετε ζυμαρικά, αλλά γιατί; Αν αγχώνεστε μήπως πάρετε βάρος, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως το 2016 ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο των ζυμαρικών στην Μεσογειακή διατροφή σε περισσότερα από 14.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα ζυμαρικά είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και πιο στενή μέση. Απλά προτιμήστε να τα συνοδεύετε με σάλτσες λαχανικών όπως και όχι με κρέμα γάλακτος. Συνοδέψτε τα ζυμαρικά με λαχανικά και πρωτεΐνη για ένα πιο ισορροπημένο γεύμα.

tlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com