Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ένα νησί που κατασκευάστηκε ως μέρος μιας δαπανηρής μηχανικής προσπάθειας


Ένα απολύτως κυκλικό, τεχνητό νησί, που μοιάζει με κρατήρα, κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '70 για να δοκιμαστεί η σκοπιμότητα ενός τελικά μη εφικτού μηχανικού έργου. Λόγω της ομόκεντρης λίμνης, οι ντόπιοι το αποκαλούν "Donut".

Το 1972, η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε ένα φιλόδοξο μηχανικό έργο σε έναν από τους μεγαλύτερους κόλπους της Αγγλίας, το Wash. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα παλιρροϊκό φράγμα και ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, μαζί με μια δεξαμενή γλυκού νερού, όπου θα συγκεντρώνονταν η εκροή του ποταμού Nene. Το Wash είναι ένας τετραγωνικός κόλπος στη βορειοδυτική γωνία της Ανατολικής Αγγλίας, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, όπου το Νόρφολκ συναντά το Λινκολνσάιρ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία εκβολών ποταμών στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς τροφοδοτείται από τους ποταμούς Witham, Welland, Nene και Great Ouse.


Η κατασκευή άρχισε το 1975. Κατασκευάστηκαν δύο νησάκια, συμπεριλαμβανομένου του "Donut" με διάμετρο 820 πόδια, για να ερευνήσουν την τελική ποιότητα του νερού στη δεξαμενή που κατασκευάστηκε στον πρώην βυθό της θάλασσας. Η κατασκευή στοίχισε 3 εκατομμύρια αλλά απέδειξε ότι το έργο ήταν τόσο δαπανηρό, όσο και μη πρακτικό, καθώς η κεντρική δεξαμενή έγινε γρήγορα αλμυρή.

Το έργο εγκαταλείφθηκε το 1976, αλλά το νησί εξακολουθεί να υπάρχει ως υπενθύμιση της αποτυχίας του. Σπάνια συμπεριλαμβάνεται στους χάρτες, αν και ξεχωρίζει ως ένα από τα υψηλότερα σημεία στην κατά τα άλλα επίπεδη, ελώδη ακτή του Wash. Το Donut είναι ορατό από δορυφόρους.

Στο νησί ζουν πλέον 3.000 θαλάσσια πτηνά.

3otiko 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com