Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φρούτα και λαχανικά εποχής: Πώς να ξέρετε τι αγοράζετε (πίνακες)

Η αλήθεια είναι ότι σαν καταναλωτές εμείς εδώ στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε λίγο καλομάθει και μας αρέσει να βλέπουμε στην αγορά και να έχουμε κάθε λογής φρούτο και λαχανικό όλους τους μήνες του χρόνου.
Αυτό όμως είναι κάτι αφύσικο. Ελάχιστα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά στη φύση που φύονται 12 μήνες το χρόνο.
Βεβαίως ανάλογα την χώρα και την περιοχή στην οποία κατοικούμε και τις καιρικές συνθήκες, η ποικιλία των φρούτων και λαχανικών μπορεί να διαφέρει αφού επηρεάζεται ο χρόνος καλλιέργειας και συγκομιδής τους.

Ωστόσο, όταν βρίσκουμε στην αγορά ένα φρούτο ή λαχανικό εκτός εποχής (πέρα από κάποια όρια), αυτό σημαίνει:

  • Είτε ότι έχουν παραχθεί σε θερμοκήπια
  • Είτε ότι συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να διοχετευτούν στην αγορά
  • Είτε ότι προέρχονται από χώρες από το νότιο ημοσφαίριο (που έχει “αντίστροφες” κλιματολογικές συνθήκες από εμάς)
Αυτό που είναι σημαντικό στην τρίτη περίπτωση και πρέπει να προσεχθεί είναι ότι σε χώρες εκτός ΕΕ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες έχουν καλλιεργηθεί τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ υπάρχουν φυτοφάρμακα που ενώ απαγορεύονται στην Ελλάδα και την ΕΕ επιτρέπονται σε άλλες ηπείρους και χώρες. Με αυτό δεν υποστηρίζουμε ότι είναι απαραίτητα επικίνδυνα αλλά δεν είναι ελεγμένα με τον ίδιο τρόπο.

Δείτε τους παρακάτω πίνακες για να ξέρετε ποια φρούτα και λαχανικά είναι εποχής κάθε μήνα

 

Πηγή πληροφοριών Greenpeace
news.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com