Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποια google; Με αυτές τις μηχανές αναζήτησης θα κάνεις τη δουλειά σου

Το διαδίκτυο είναι η αστείρευτη πηγή πληροφόρησης, ο παράδεισος της γνώσης και άλλα παρόμοια κλισέ που ακούμε από τις μανάδες μας, τα δελτία ειδήσεων και τους συνταξιούχους στο καφενείο.
Η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου τα τελευταία χρόνια είναι όντως ιλιγγιώδης, αντίστοιχα όμως τερατώδης είναι και η μεγέθυνση ορισμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ. Αν λοιπόν τα δισεκατομμύρια των χρηστών καθημερινά, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μιας και μόνο εταιρίας, πχ. για τις αναζητήσεις τους, πόσο ελεύθερη και ανεμπόδιστη είναι η πληροφορία;
Το 63% των χρηστών χρησιμοποιούν την google για οποιεσδήποτε αναζητήσεις τους, παρά το γεγονός πως ξεσπούν το ένα πίσω από το άλλο τα σκάνδαλα που θέλουν τον αμερικανικό κολοσσό να «πειράζει» τα αποτελέσματα προς το συμφέρον όσων αγοράζουν διαφήμιση. Άσε που πολυεθνικές τύπου Google φροντίζουν να μην αποδίδουν υπέρογκους φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται – δηλαδή παντού – αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οφέλη.
Πέραν του ζητήματος της αξιοπιστίας, υπάρχουν στο διαδίκτυο μηχανές αναζήτησης που «παίρνουν άριστα» σε πιο συγκεκριμένους τομείς και θα σας λύσουν τα χέρια, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα όσα αναζητάτε.

1. DuckDuckGo. Το ιδανικό για «ιδιωτικές» αναζητήσεις

Η επιλογή της μηχανής με σήμα το παπί, θα γίνει η αγαπημένη εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στον παγκόσμιο ιστό. Το DuckDuckGo δεν συλλέγει προσωπικές πληροφορίες, ούτε παίρνει στοιχεία από προφίλ σε social media, mail και ιστορικό αναζήτησης για να δώσει πιο προσωποποιημένα αποτελέσματα, πρακτικές που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Google.

2. WolframAlpha. Η μηχανή αναζήτησης των σπουδαστών

Πολλές φορές εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η πιο δημοφιλής αναζήτηση, αλλά η πιο έγκυρη και αξιόπιστη. Σε αυτό το πεδίο, το WolframAlpha υπόσχεται να βοηθήσει κάθε σπουδαστή (θα ήταν ιδιαίτερα χρηστικό και για μαθητές, με το μειονέκτημα πως δεν έχει ακόμη ελληνική έκδοση) προσφέροντας δεδομένα και πληροφορίες σε μια σειρά από θέματα, στοχεύοντας μόνο σε επιμελημένες πηγές πληροφόρησης και όχι γενικά και αόριστα στο διαδίκτυο.
Η μηχανή προσφέρει επίσης λύσεις σε προβλήματα και μαθηματικές εξισώσεις, από μια απλή πρόσθεση ως πιο περίπλοκα ζητήματα και θέματα στατιστικής.

3. DogPile. Η επιστροφή μιας πρωτοπόρου μηχανής αναζήτησης

Στη δεκαετία του ’90 το DogPile αποτελούσε μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή των χρηστών, πριν ακόμη την σαρωτική εμφάνιση της Google. Σήμερα, οι υπεύθυνη της μηχανής προσπαθούν να κάνουν το come back, προσφέροντας επίσης ενδιαφέροντες επιλογές σε φίλτρα και προτιμήσεις αναζήτησης.

4. Yippy. Για να μπείτε στα άδυτα του διαδικτύου

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πολλές φορές το ζητούμενο δεν είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση, η οποία μπορεί να προκύπτει από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την εγκυρότητα, ούτε με την πληρότητα της πληροφορίας που αναζητά κανείς. Ο ατελείωτος κόσμο του διαδικτύου και συγκεκριμένες ιστοσελίδες, θησαυροί, γνωρίζουν καλά το παιχνίδι και μπορούν να «καλυφθούν» από τα αδιάκριτα μάτια της μάζας.
Όχι όμως και για το yippy, τη μηχανή αναζήτησης του «βαθέος ιστού» ή αγγλιστί «deep web», που μέσω του συνδυασμού αποτελεσμάτων συμβατικών μηχανών αναζήτησης δίνει εις βάθος αποτέλεσμα για όποιο θέμα σας απασχολεί. Η μηχανή προσφέρει αποτελέσματα σε μορφή «cloud» και είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ιστοσελίδες, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν θαμμένες και δύσκολο να εντοπιστούν.

5. Bing. Για τους φανατικούς της Microsoft

Στην προκειμένη περίπτωση, αφήνετε έναν κολοσσό για να πάτε σε κάποιον άλλο. Το Bing, η προσπάθεια της Microsoft να μπει στην αγορά, κατέχει σήμερα το 20% της κίνησης σε μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως και αν χρειάζεστε μια δυνατή, συμβατική μηχανή αναζήτησης αντίστοιχη της Google, μπορεί να ανταποκριθεί εξαιρετικά στις απαιτήσεις σας.

6. Ask.com. Ρώτησε για να μάθεις…

Αν και δεν πρόκειται για μηχανή αναζήτησης, με τον κλασικό όρο, το Ask μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση συγκεκριμένων ή και πιο… φλου αποριών. Την απάντηση τη δίνουν συχνά άλλοι χρήστες του διαδικτύου, ενώ συχνά προσφέρουν και τις απαραίτητες παραπομπές.

7. Chacha. Πάρε την απάντηση από τον ειδικό

Με παρόμοιο τρόπο, όπως το Ask.com, το ChaCha, κάνει τις αναζητήσεις σου ακόμη πιο «ανθρώπινες». Ανεξάρτητοι συνεργάτες που αποκαλούνται «οδηγοί», φροντίζουν να απαντήσουν άμεσα και δωρεάν στις ερωτήσεις των χρηστών.

8. Yandex. Η ρώσικη μηχανή αναζήτησης

Το Yandex δημιουργήθηκε το 1997 και είναι η ρωσική απάντηση στην αμερικανική google. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή εκτός ρωσικών συνόρων, όμως αποτελεί τη νο. 1 επιλογή των Ρώσων, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί 150 εκατ. αναζητήσεις την ημέρα. Παρέχει σχεδόν όλα όσα μπορεί ένας χρήστης να απολαύσει από την google, ενώ παρά την εθνική του ταυτότητα προσφέρει ευρείες επιλογές σε αναζητήσεις σε ξένες γλώσσες. Για πολλούς η καλύτερη εναλλακτική στην Google, χάρη στις πλούσιες πηγές που διαθέτει.

9. Ixquick. Η διακριτική αναζήτηση

Όπως και το DuckDuckGo, έτσι και το Ixquick δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προσωπικά δεδομένα. Δεν απαιτείται η χρήση Cookies, δεν συλλέγεται ιστορικό προηγούμενων αναζητήσεων. Η μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει κανείς είναι η διαμόρφωση των προτιμήσεων ενός χρήστη, που έπειτα από 90 μέρες αδράνειας διαγράφονται μόνιμα.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com