Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πότε πρέπει να βάλει το παιδί σιδεράκια;

Τα δόντια του παιδιού είναι στραβά. Η παρέμβαση του ορθοδοντικού είναι απλώς θέμα αισθητικής, ή έχει και άλλες προεκτάσεις; Και ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επισκεφθεί κανείς τον ορθοδοντικό; Αυτά είναι δύο από τα κυριότερα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς, σε σχέση με τα σιδεράκια των παιδιών.
Τα «στραβά δόντια» ιδιαίτερα της πρόσθιας περιοχής του στόματος καθίστανται αμέσως αντιληπτά, ως πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί. Σκελετικά ορθοδοντικά προβλήματα, όπως ο προγναθισμός, ο οπισθογναθισμός, η στενή γνάθος και η ασυμμετρία του σκελετού του προσώπου, μπορούν επίσης να δημιουργούν προβλήματα αισθητικής του προσώπου αλλά και να συμβάλλουν στην εκδήλωση σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος, επηρεάζοντας δυσμενώς, τόσο τη στοματική, όσο και τη γενική και ψυχική υγεία του παιδιού.
H πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό, καλό είναι να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία, ακόμη και αν το υπάρχον πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι σημαντικό. Κατάλληλη ηλικία για την έγκαιρη διάγνωση των περισσοτέρων ορθοδοντικών προβλημάτων είναι τα 8 έτη στα αγόρια και τα 7 στα κορίτσια. Αν, βέβαια, παρατηρηθεί κάποιο άλλο προφανές πρόβλημα (που μπορεί να οφείλεται π.χ. στον θηλασμό των δακτύλων ή έχει να κάνει με καθυστέρηση εμφάνισης μονίμων δοντιών ή κακή σχέση των γνάθων), η επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνει σε μικρότερη ηλικία.
Όριο ηλικίας στην ορθοδοντική θεραπεία βέβαια, δεν υπάρχει. Συνήθως όμως, η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια ξεκινά στην ηλικία 9-14 ετών. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου η πρώιμη έναρξη της ορθοδοντικής βοηθά, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα δόντια, αλλά στα οστά των γνάθων. Στις περιπτώσεις αυτές, η πρώτη φάση της θεραπείας που περιλαμβάνει εφαρμογή λειτουργικών ορθοδοντικών μηχανημάτων και μπορεί να δράσει με ορθοπαιδικό τρόπο, οδηγώντας την αύξηση των γνάθων στη φυσιολογική κατεύθυνση. Σε δεύτερο χρόνο, ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί θα ολοκληρώσουν τη θεραπεία.
stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com