Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πού βρίσκεται η 'τρύπα της Μοίρας' στην Αθήνα

Η«τρύπα της Μοίρας» που συνδέθηκε με προλήψεις περί μαγισσών στην Αθήνα. Η υπόγεια στοά έχει 60 μέτρα μήκος και κατασκευάστηκε την εποχή του Λυκούργου (Pics)
Από τη mixanitouxronou.gr:
Το Καλλιμάρμαρο κατασκευάστηκε στη θέση του αρχαίου Σταδίου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του άρχοντα Λυκούργου το 330-329 π.Χ. Ιδανική τοποθεσία κρίθηκε η χαράδρα που βρισκόταν ανάμεσα στο λόφο του Αρδηττού και στο λόφο Άγρα, όπου έρεε ο ιερός ποταμός, Ιλισσός.

  Ήταν φυσικό κοίλωμα που ανήκε στον Δεινία, ιδιώτη ο οποίος το παραχώρησε στην πόλη χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα. Εκεί τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια τα Παναθήναια, η μεγάλη γιορτή της Αθήνας που ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά. Αρχικά το στάδιο ήταν χωμάτινο και οι θεατές κάθονταν στο έδαφος, ενώ υπήρχαν μόνο μερικά ξύλινα εδώλια για τους άρχοντες.

  Κάτω από το ανατολικό ανάλημμα υπήρχε υπόγεια σήραγγα, από την οποία εισέρχονταν στον στίβο οι αθλητές. Παρά τις συνεχείς ανακατασκευές του σταδίου, η συγκεκριμένη στοά είναι το μοναδικό κομμάτι του αρχαίου σταδίου που διατηρείται μέχρι σήμερα. ‘Ηταν διακοσμημένο από μαρμάρινα και χρυσά αγάλματα και δωρικούς κίονες.
Τα μετέπειτα χρόνια συνδέθηκε με τις λαϊκές προλήψεις περί μαγισσών και διάφορους μύθους που έλεγαν, ότι εκεί κατοικούσαν οι Μοίρες και γίνονταν «μαντολόγια». Γι’αυτό ονομάστηκε «τρύπα της μοίρας» και κατέληγε στο βάθος του σταδίου, στην αριστερή πλευρά του πετάλου.

  Η στοά έχει μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. Διανοίχθηκε την εποχή του Λυκούργου και τα αρχαία χρόνια εκεί πραγματοποιήθηκαν θυσίες ζώων. Στα ρωμαϊκά χρόνια, το στάδιο μετατράπηκε σε αρένα, όπου γίνονταν θηριομαχίες και μονομαχίες και μέσα από τη στοά περνούσαν τα ζώα που θα αγωνίζονταν στην αρένα. Μετά την απελευθέρωση, εκεί λειτουργούσαν τα πρώτα σφαγεία, τα οποία έκλεισε το 1850 η βασίλισσα Αμαλία. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς  Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896, πάνω από τη στοά δημιουργήθηκαν αποδυτήρια για  τους αθλητές.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com