Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα για τους μισθούς παγκοσμίως

Στη Φινλανδία 2.000 πολίτες θα λάβουν τον Ιανουάριο βασικό εισόδημα 560 ευρώ
H Φινλανδία άρχισε ένα μεγάλο πείραμα: Δίνει σε 2.000 πολίτες της ένα εγγυημένο εισόδημα, μέσω funds τα οποία θα χρηματοδοτούν τους συμμετέχοντες, είτε δουλεύουν είτε όχι.
Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιανουάριο και είναι στο πλαίσιο του τεστ για ένα «παγκόσμιο βασικό εισόδημα». Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν 560 ευρώ το μήνα, χρήματα τα οποία θα είναι εγγυημένα ανεξαρτήτων εισοδήματος, περιουσίας ή επαγγελματικής κατάστασης.
Η ιδέα είναι ότι ένα παγκόσμιο εισόδημα θα προσφέρει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά τώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις περιορίζουν την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία.  Το αρχικό πρόγραμμα θα τρέξει για μια περίοδο δύο ετών. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία αλλά σε πρώτη φάση θα έπρεπε να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή κάποιο οικονομικό βοήθημα. Τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα φορολογηθούν.
Αν το πρόγραμμα πετύχει, θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει όλους τους Φινλανδούς.
Η κυβέρνηση της χώρας πιστεύει ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να γλιτώσει χρήματα για το κράτος μακροπρόθεσμα. Η αλλαγή θα μπορούσε να ενθαρρύνει κάποιους να ψάξουν για δουλειά χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν κάποιο επίδομα, καθώς πολλοί αποφεύγουν τις εργασίες μερικής απασχόλησης που δεν τους εξασφαλίζουν και παράλληλα τους ακυρώνουν τα επιδόματα.
«Ο στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι να πραγματοποιήσει ένα βασικό πείραμα προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο το βασικό εισόδημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης καθώς επίσης και να μειώσει τις παγίδες των κινήτρων που έχουν να κάνουν με την εργασία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ιδέα δεν είναι αποκλειστικότητα της Φινλανδίας. Ήδη έχει ξεκινήσει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Λιβόρνο, όπου βασικό εισόδημα χορηγήθηκε στις 100 πιο φτωχές οικογένειες τον Ιούνιο (500 ευρώ το μήνα).
Πιλοτικά προγράμματα συζητούνται και σε Καναδά, Ισλανδία, Ουγκάντα και Βραζιλία.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι στην Ελβετία, οι πολίτες σε δημοψήφισμα απέρριψαν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με ελάχιστο εγγυημένο μισθό τα 2.500 δολάρια το μήνα, με 75%.
news247.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com