Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Σύμβαση – Καιάδας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες…

Σε μιαν απίστευτη εμπλοκή που θέτει νέους όρους αποζημιώσεως των δαπανών για ειδικές θεραπείες, ο ΕΟΠΥΥ δυναμιτίζει στην ουσία με επικίνδυνες προχειρότητες τις αγωγές ατόμων με «ειδικές ανάγκες». Σε μια χώρα που η κοινωνική ευαισθησία είναι σπάνια - αν δεν εκδηλώνεται σε κλίμα λαϊκίστικου συναισθηματισμού - και το κράτος πρόνοιας ταυτίστηκε με την σπατάλη κι όχι με τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, η νέα μνημονιακή ρύθμιση που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ θέτει ουσιαστικά σε άμεσο κίνδυνο την εξειδικευμένη αυτή πρόνοια που αφορά σε παιδιά και εφήβους.
Ωστόσο, ακόμα και στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε  επώδυνα, καθώς το γενικότερο σύστημα υγειάς καταρρέει, η τελευταία γραμμή άμυνας οφείλουμε να είναι όλοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που χρίζουν Ειδικής Αγωγής (ΑΜΕΑ).
Λίγες μόλις μέρες πριν το τέλος του χρόνου που μας πέρασε, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους Ιδιοκτήτες Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, όσους δηλαδή παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, να υπογράψουν συμβάσεις μέχρι τις 30/12/2016 μετά από διαπραγμάτευση 4 ημερών, προκειμένου η κάλυψη της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή να γίνεται προς τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αντί προς τους γονείς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Αν και αυτό με μια πρόχειρη  ματιά μοιάζει να «ανακουφίζει» τους γονείς, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα της νέας σύμβασης θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων διότι θα βασίζονται μόνο στην (…γνωστή!) καλή πρόθεση και συνέπεια του ΕΟΠΥΥ…
Η σύμβαση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όλα τα προγράμματα Ειδικών Αγωγών λόγω σοβαρότατων ελλείψεων, ανακριβειών και ελλιπούς νομικού πλαισίου. Ο πρόσφατος νόμος 4447 – άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/16, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2017 – 1,5 δις ευρώ, χωρίς όμως να ορίζει ποιο είναι το ποσό για την Ειδική Αγωγή και για τις άλλες υποκατηγορίες! Αντίθετα, αναφέρει ότι το όριο της δαπάνης θα προσδιορίζεται ανά 3-6 μήνες με απόφαση του Υπουργού Υγείας (Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!), σε συνάρτηση με τις άλλες υποκατηγορίες…  Δηλαδή η Ειδική Αγωγή θα «ανταγωνίζεται»  τη δαπάνη για τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις!
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτή η προχειρότατη και εσπευσμένα κατατεθείσα σύμβαση έχει σαν πρωταρχικό στόχο τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα παιδιά και τους εφήβους που έχουν ανάγκη ειδικών προγραμμάτων και φροντίδας, προκειμένου να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Εδώ είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ξανά ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν καθορίζονται από τους «θεσμούς» αλλά τις αποφασίζει και τις προτείνει σ’ αυτούς η ίδια η ελληνική κυβέρνηση η οποία προτιμά να επιτίθεται με όρους Μεσαίωνα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες (τις εκτός των πανίσχυρων συνδικαλιστικών Μαφιών) οι οποίες είναι τόσο αδύναμες που θα προκαλέσουν τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις…
Και κάθε λογικός άνθρωπος σε αυτό τον τόπο -αν έμεινε κανείς…- αναρωτιέται αν αυτές οι κατηγορίες συμπολιτών μας (μιλάμε για παιδιά και εφήβους ειδικών αναγκών!) οφείλουν και μπορούν να σηκώσουν το βάρος των κυβερνητικών αποφάσεων και μνημειακών δεσμεύσεων! Δεν θα αναρωτηθούμε που βρίσκεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, που τα υποσχέθηκε όλα, τα κατήγγειλε όλα, έκλαψε για όλα, διαδήλωσε για όλα, και τελικά τα υπέγραψε όλα φαρδιά-πλατιά, και μάλιστα στην πιο άγρια και απάνθρωπη μνημονιακή εκδοχή τους, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία - γιατί μόνο αυτό την ενδιαφέρει…  
Αλλά θα κραυγάσουμε με αγανάκτηση (όχι στις πλατείες των  Κατρούγκαλων και των Χρυσαυγιτών): δεν υπάρχει ΕΝΑ έστω πρόσωπο από τους εμπλεκομένους που θα λάβει πρωτοβουλίες ανάλογες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι            α ν α γκ α ί ε ς θεραπείες αυτών των παιδιών;
Τελικά, πόσο έχουμε απομακρυνθεί από τον ανθρωπισμό μας, ένα από τα βασικότερα προτάγματα του διαφωτισμού;
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com