Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πρώην στρατιώτης των Ναζί άφησε την περιουσία του στο χωριό που τον αιχμαλώτισε

Ο Χάινριχ Στάινμαγερ ήταν στρατιώτης των SS κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε συλληφθεί στη Γαλλία και κρατήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Κάλτιμπραγκαν, κοντά στο χωριό Κόμρι στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Εκεί ο 19χρονος τότε στρατιώτης έτυχε ανέλπιστα θερμής υποδοχής.

Ο Στάινμαγερ πέθανε το 2013 σε ηλικία 90 ετών. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ευγενική αντιμετώπιση που είχε στο χωριό στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, άφησε με διαθήκη στους κατοίκους ολόκληρη την περιουσία του. Ωστόσο, το κληροδότημά του, το οποίο ανέρχεται σε 458.000 ευρώ, διευθετήθηκε έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαδικασία στη Γερμανία.
"Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Σκωτίας για την ευγένεια και την γενναιοδωρία που βίωσα εκεί στη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου κι έπειτα", αναφέρεται στη διαθήκη.
Τα χρήματα από την πώληση του σπιτιού του και τα υπάρχοντά του θα δοθούν σε υπηρεσίες μέριμνας για τους ηλικιωμένους της περιοχής, κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Διαχειριστής του κληροδοτήματος θα είναι ο επικεφαλής του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη του Κόμρι, Άντριου Ρέιντ.
"Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Χάινριχ Στάινμαγερ είχε εντυπωσιαστεί πολύ από την ευγένεια που του έδειξαν οι κάτοικοι της Σκωτίας, την οποία δεν περίμενε", δήλωσε ο Ρέιντ και πρόσθεσε: "Είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε όλα του τα υπάρχοντα για το καλό των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής που ήθελε να ευχαριστήσει".
Οι ευγενικές πράξεις των κατοίκων προς το πρόσωπό του ξεκίνησαν όταν κάποια παιδιά του χωριού τον έκαναν φίλο πίσω από το συρμπατόπλεγμα και τον βοήθησαν κρυφά να βγει από εκεί για να παρακολουθήσει μία ταινία σε γειτονικό κινηματογράφο.
"Ανακάλυψαν ότι ο Χάινριχ δεν είχε δει ποτέ ταινία κι έτσι τον έντυσαν με μία σχολική στολή και τον έβγαλαν κρυφά μέσα από τον σιδερένιο φράκτη και τον πήγαν στον κινηματογράφο όπου είδε την πρώτη του ταινία... Ξετρελάθηκε με την εμπειρία. Ο κ. Στάινμαγερ πάντα έλεγε ότι ήταν τυχερός που κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους Σκωτσέζους", ανέφερε ο Ρέιντ αφηγούμενος την ιστορία.
Ο εκλιπών πρώην στρατιώτης των SS παρέμεινε εκεί και εργάστηκε στο χωριό Πέρθσαϊρ για κάποιο διάστημα μετά το τέλος του πολέμου κι έκτοτε επισκεπτόταν την περιοχή κι έκανε μακροχρόνιες φιλίες.
cnn.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com