Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα δικαιώματα των φοιτητών στην Ελλάδα – Τι προβλέπει η νομοθεσία;

Αυτά είναι τα δικαιώματα των φοιτητών στην Ελλάδα όπως τα προβλέπει η νομοθεσία!

Είτε παλαιός είτε πρωτοετής φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου όπως τα προβλέπει η νομοθεσία.
Διότι εάν για παράδειγμα «κόβεσαι» συνεχώς σε ένα μάθημα προβλέπεται κάτι αντίστοιχο ή ποιες είναι οι υποχρεώσεις των καθηγητών απέναντι σου.
Δες λοιπόν αναλυτικά:

Δυσλεκτικοί φοιτητές
Πολλοί είναι οι φοιτητές που επιτυγχάνουν σε μια σχολή των ΑΕΙ-ΤΕΙ και είναι δυσλεκτικοί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος.

Συνεχής αποτυχία σε ένα μάθημα
Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον κοσμήτορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.
Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον κανονισμό του ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.

Υποχρέωση καθηγητών για σημειώσεις και πλήρη ενημέρωση
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφοι 4 και 5, οι παραδόσεις-σημειώσεις των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει σε όλους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο μάθημα, κατά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων και με δαπάνες του ιδρύματος στο οποίο ανήκει, αναλυτικό διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση.
Εργαζόμενοι φοιτητές
Τα ιδρύματα λαμβάνουν ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των σπουδών των εργαζόμενων φοιτητών. Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται η υποχρεωτική χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους φοιτητές κατά την περίοδο των εξετάσεων για την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους σε αυτές.
Πιστωτικές μονάδες
Οι πιστωτικές μονάδες οι οποίες και κατανέμονται από το τμήμα σε κάθε μάθημα, αφορούν στον φόρτο εργασίας του φοιτητή που είναι απαραίτητος για να ολοκληρώσει το δεδομένο μάθημα σε σχέση με το συνολικό φόρτο εργασίας, που χρειάζεται για να συμπληρωθεί ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών / πρακτικής άσκησης. Στην έννοια φόρτος εργασίας περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η πρακτική άσκηση, τα σεμινάρια, η εργασία στο σπίτι, τα εργαστήρια, η απασχόληση στη βιβλιοθήκη και οι εξετάσεις ή άλλοι τρόποι αξιολόγησης. Όλα τα Πανεπιστήμια αποδέχθηκαν ότι ο φόρτος εργασίας ενός φοιτητή για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις των σπουδών του για ένα εξάμηνο αντιστοιχεί σε 30 ECTS πιστωτικές μονάδες, ή 60 ECTS πιστωτικές μονάδες για ένα Ακαδημαϊκό Έτος. Οι πιστωτικές αυτές μονάδες είναι ακριβώς οι ίδιες με τις πιστωτικές μονάδες των σπουδών στο ΤΕΙ, με τη διαφορά ότι τις πιστωτικές αυτές μονάδες ο φοιτητής θα τις συγκεντρώσει από τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει επιτυχώς σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Ποιες είναι οι διακοπές των φοιτητών
Οι διακοπές που έχουν οι φοιτητές δεν διαφέρουν ριζικά από αυτές που έχουν και οι μαθητές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το πανεπιστήμιο Αθηνών οι μέρες διακοπών και οι αργίες- εορτές είναι οι ακόλουθες:

Ημέρες διακοπών
Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν διεξάγονται μαθήματα ή εξετάσεις και θεωρούνται μήνες θερινών διακοπών. Επίσης στις διακοπές συγκαταλέγονται:
– Οι διακοπές Χριστουγέννων: Από 24 Δεκεμβρίου ως 7 Ιανουαρίου.
– Οι διακοπές του Πάσχα: Από τη Μεγάλη Δευτέρα ως την Κυριακή του Θωμά.

Ημέρες εορτών και αργιών
– H 28η Οκτωβρίου: Επέτειος του «Όχι» στον ιταλικό φασισμό (εθνική εορτή).
– H 17η Νοεμβρίου: Επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.
– H 30η Ιανουαρίου: Εορτή των Τριών Ιεραρχών (θρησκευτική εορτή).
– H 25η Mαρτίου: Επέτειος της επανάστασης του 1821 εναντίον του τουρκικού ζυγού (εθνική εορτή).
– Η Καθαρή Δευτέρα
– H 1η Μαΐου: Πρωτομαγιά, ημέρα ταξικής αλληλεγγύης των εργατών (εργατική εορτή – απεργία).
– Του Αγ. Πνεύματος: (κινητή θρησκευτική εορτή).

 neolaia.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com