Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πότε και πώς γεννήθηκε η κολώνια;

Επισήμως, η τέχνη του αρώματος γεννήθηκε στην Αίγυπτο, και από εκεί έκανε το γύρο του κόσμου. Η σύγχρονη αρωματοποιΐα ωστόσο, αν και συχνά «κοιτάζει» προς την Ανατολή αναζητώντας χρώματα κι αρώματα, είναι ταυτισμένη με τη Γαλλία.
Έτσι, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν ότι η κολώνια είναι γερμανικής καταγωγής κι ότι ο ομώνυμος όρος, που αναφέρεται στο φθηνό, αραιωμένο άρωμα, αποτελεί παραφθορά του «νερού της Κολωνίας» (eau de Cologne).
Η κολώνια γεννήθηκε πριν από περίπου 300 περίπου χρόνια, από πατέρα... Ιταλό! Το δημιούργημα του Τζιοβάνι Μαρία Φαρίνα δεν στερείτο ιταλικής ...εσάνς. «Το άρωμά μου είναι σαν ένα ιταλικό πρωινό μετά από βροχή. Αναζωογονεί και ενεργοποιεί τις αισθήσεις και τη φαντασία μου», έγραφε ο ίδιος στον αδελφό του. Το άρωμα αυτό, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ίδια την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έμελλε σε μεγάλο βαθμό, να σφραγίσει την ιστορία της αρωματοποιίας. Ο Φαρίνα ανέπτυξε τη μεγάλη του τέχνη χρησιμοποιώντας ελάχιστες, απλές ύλες από την ίδια τη φύση – οι συνθετικές αρωματικές ύλες δεν ανακαλύφθηκαν παρά 200 χρόνια αργότερα.
Σε μια εποχή που τα «πολύπλοκα» ρούχα ήταν δύσκολο να πλυθούν για να μην χαλάσουν τα πανάκριβα υφάσματα και οι πολύτιμες διακοσμήσεις τους, με αποτέλεσμα να μαζεύουν αρκετή βρωμιά –ομοίως οι περούκες έφταναν στο σημείο να ‘κοκαλώνουν’ από τον ιδρώτα- η ανάγκη των αρωμάτων άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική! Αρκεί να φανταστεί κανείς και σε τι υπερβολές πιθανόν οδήγησε η –εξωφρενική- φήμη της εποχής που έκανε το γύρο της Ευρώπης κι έλεγε πως όσοι πλένονται συχνά με νερό και σαπούνι, ήταν τάχα επιρρεπείς στη... σύφιλη!
Η συνταγή του Φαρίνα παρέμεινε ...επτασφράγιστο μυστικό. Ακόμη και 100 χρόνια μετά το θάνατό του, το αρωματοποιείο που συνέχισαν να λειτουργούν οι απόγονοι της οικογενείας Φαρίνα, εξακολουθούσε να προμηθεύει με «νερό Κολωνίας» όλες τις ευρωπαϊκές αυλές και να βρίσκει φανατικούς οπαδούς στο πρόσωπο του Ναπολέοντα και της βασίλισσας Βικτωρίας...

stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com