Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Μετεγγραφές φοιτητών 2016: Τι αλλάζει από φέτος

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι επιτυχόντες των Πανελληνίων 2016 σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές στα ανώτατα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς ο φετινός πίνακας των μετεγγραφών που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας κρύβει σημαντικές παγίδες αλλά και παράδοξα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν καμία αντιστοιχία ως προς το αντικείμενό τους με άλλο Τμήμα ή Σχολή και άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν από αυτά οι εισακτέοι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από αυτά τα τμήματα, τα 52 ανήκουν σε ΑΕΙ και 34 σε ΤΕΙ. Εξάλλου, σημειώνεται ότι από τα 86 αυτά τμήματα, τα 38 εντάσσονται σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Αθήνα, και τα υπόλοιπα 48 είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλος, Μυτιλήνη, Πύργος, Καρδίτσα κ.α.

Συμπλήρωση της αίτησης
Υπό το πρίσμα αυτό, οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν σχολές, στις οποίες έχουν εισαχθεί και από τις οποίες μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο ομοίου επιστημονικού αντικειμένου εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Ένα εξίσου κρίσιμο σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές που διεκδικούν μετεγγραφή, είναι πως η αλλαγή τμήματος ενδέχεται να επιφέρει μεταβολή στο πρόγραμμα των σπουδών τους και κυρίως να οδηγεί σε κατοχύρωση διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και το γεγονός ότι υποψήφιοι που εισήχθησαν σε τμήμα, στο οποίο δεν απαιτούνταν η εξέταση σε ειδικό μάθημα, μπορεί να μετεγγραφούν σε κάποιο άλλο όμοιο τμήμα στο οποίο υπήρχε ειδικό μάθημα.
για τις μετεγγραφές ΕΔΩ
Πώς γίνεται η αίτηση μετεγγραφής;
Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των φοιτητών, οι αιτήσεις των φοιτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζεται ο ανώτατος αριθμός των μετεγγραφομένων σπουδαστών δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.
 

Με πόσους τρόπους μπορείτε να διεκδικήσετε μετεγγραφή. Μετεγγραφή μπορείτε να διεκδικήσετε με τρεις τρόπους:


  • Μέσα από την διαδικασία των κανονικών μετεγγραφών (το site ).
  • Με αίτηση θεραπείας αν έχετε τουλάχιστον 5 μόρια.

“Ειδικά για τις περιπτώσεις ισοβαθμίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (5 μόρια και άνω), η επιτροπή ενστάσεων μπορεί, μετά την κύρωση του πίνακα δικαιούμενων μετεγγραφή και εφόσον οι ανωτέρω υποψήφιοι υποβάλλουν σχετική αίτηση θεραπείας, να λαμβάνει απόφαση για τη μη εφαρμογή του κριτηρίου των μορίων εισαγωγής.

  • Μέσα από την διαδικασία των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.
Το έντυπο της αίτησης εδώ

iPaideia.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com