Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Χριστουγεννιάτικο δείπνο με γαλοπούλα: Τα οφέλη για την υγεία

Είναι δύσκολο να φανταστούμε το φετινό χριστουγεννιάτικο δείπνο χωρίς γαλοπούλα. Παρά το γεγονός ότι οι διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή για την κατανάλωσή της, παραμένει ένα δημοφιλές κρέας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της στον κόσμο, καθώς παράγει 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με τους 1,75 εκατομμύρια τόνους που παράγονται συνολικά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι, όμως, τα οφέλη της γαλοπούλας για την υγεία σας και ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την κατανάλωση της;
Μπορεί να έχετε ακούσει για το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Λέγεται ότι είναι η αιτία του ύπνου μετά από το μεγάλο γεύμα ημέρας των Χριστουγέννων. Ενώ είναι αλήθεια ότι η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η ποσότητα δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει ύπνο. Στην πραγματικότητα, όλα τα κρέατα περιέχουν τρυπτοφάνη.
Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γαλοπούλας
Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, ενώ σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η πρωτεΐνη εξασφαλίζει τη διατήρηση άπαχης μυϊκής μάζας και μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά τα γεύματα.
Το στήθος της γαλοπούλας έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από ό, τι τα περισσότερα κρέατα, αλλά μην υποθέσετε ότι μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν προέρχεται από γαλοπούλα είναι πιο υγιεινό. Σε κάθε περίπτωση ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και συγκρίνετε.
Ένα ελάχιστα γνωστό όφελος για την υγεία είναι ότι περιέχει ιχνοστοιχεία που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Η γαλοπούλα περιέχει σελήνιο, που είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, το σελήνιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική άμυνα του συστήματός σας συμβάλλοντας στην εξάλειψη του καρκίνου, ασθενειών του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του δέρματος, του οισοφάγου και του γαστρικού καρκίνου.
Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, φωσφόρου, βιταμίνης Β6 και νιασίνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, ενώ κάνει θαύματα στον μεταβολισμό σας και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για όσους έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα.
Η τακτική κατανάλωση γαλοπούλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μάλιστα, εξαιτίας της περιεκτικότητας του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που παράγει σεροτονίνη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση γαλοπούλας
Τα επεξεργασμένα προϊόντα γαλοπούλας μπορεί να είναι υψηλά σε νάτριο, και επιβλαβή για την υγεία. Πολλά επεξεργασμένα κρέατα παρασκευάζονται με νιτρώδη άλατα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρκινογόνες ουσίες. Η υψηλή πρόσληψη του επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και στειρότητα. Γι’ αυτό ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη όλων των μεταποιημένων προϊόντων από γαλοπούλα.
Η συνολική δίαιτα ή το συνολικό διατροφικό πρότυπο είναι το πιο σημαντικό στην πρόληψη ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Είναι καλύτερα να ακολουθείτε μία διατροφή με ποικιλία από ό, τι να επικεντρώνεστε σε μεμονωμένα τρόφιμα. Αυτό είναι, άλλωστε, το κλειδί για την καλή υγεία.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com