Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα των 586,94 ευρώ

Εντολή έχει δοθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για την άμεση αποδέσμευση των χρημάτων που είναι αναγκαία για κάθε δήμο που επλήγη από την πρωτοφανή θεομηνία της Παρασκευής.
Aποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.
Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς δεκάδες καθιζήσεις έχουν σημειωθεί, η άσφαλτος έχει ξηλωθεί σε πολλούς δρόμους, ενώ πολλές είναι οι οικογένειες που διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχεία.
Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές έχει ήδη γνωστοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια αναμένεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των χαρτών με τις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές και να συντάξει τις τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβασθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν θεομηνιόπληκτοι.
Συγχρόνως, από τη Δευτέρα Επιτροπές της Περιφέρεια θα ξεκινήσουν τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις, ύστερα από αίτημα των τελευταίων. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, ενώ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Ιλίου και Αχαρνών-Θρακομακεδόνων.

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
- Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

- Ο αριθμός μελών οικογένειας
- Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
- Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.
Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
- Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.


news.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com