Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

7 παραλίες-πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους


 
Όσο εμείς σιγοψηνόμαστε στην αμμουδιά ή κάνουμε δροσερές βουτιές στη θάλασσα, κάποιοι άλλοι απλά φαντάζονται το επόμενο αριστούργημά τους. Δείτε 7 παραλίες-έργα τέχνης που ενέπνευσαν 7 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν με τα πινέλα τους.




Οι παραλίες είναι πολλά περισσότερα από άμμο και θάλασσα. Ο ήχος του κύματος που πηγαινοέρχεται στην ακροθαλασσιά, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στα chill out soundtracks κάθε καλοκαιριού, ο ήλιος που μας σιγοψήνει μουδιάζει ευχάριστα σώμα και πνεύμα, το δροσερό νερό που τον διαδέχεται ξυπνάει κάθε μας κύτταρο και τα παιχνίδια στην άμμο προκαλούν τα γέλια μικρών και μεγάλων. Υπάρχει, όμως, μια μερίδα ανθρώπων που δεν μένουν στη χαλάρωση και την αναζωογόνηση που προσφέρουν οι παραλίες, αλλά αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης. Δείτε μερικές από τις παραλίες που έχουν εμπνεύσει κατά καιρούς μεγάλους καλλιτέχνες.



Τζον Σίνγκερ Σάργκεντ: Marina Piccola, Ιταλία


A Sketch Capri
Η Marina Piccola βρίσκεται στο νότο του λαμπερού νησιού Κάπρι στην Ιταλία και αποτελεί από μόνη της έναν ξεχωριστό προορισμό. Αυτόν τον αστραφτερό κόλπο με τα άσπρα βότσαλα και τα Faraglioni, τα εντυπωσιακά βράχια λίγο πιο έξω από την ακτή, είχε κατά πάσα πιθανότητα στο μυαλό του ο αμερικάνος ζωγράφος, όταν ζωγράφισε το έργο «A Sketch Capri». Δεν είναι περίεργο, που σήμερα αυτός ο παράδεισος, εκτός από πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού.



Τζον Κονστάμπλ: Brighton Beach, Ηνωμένο Βασίλειο


Brighton Beach
Η παραλία του Μπράιτον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγγλικά θέρετρα που μαζεύει τα πλήθη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ανάμεσά τους και ο άγγλος ζωγράφος Τζον Κονστάμπλ. Ο Κονστάμπλ έζησε στα τέλη του 18ου αιώνα, έγινε γνωστός κυρίως για τα τοπία που ζωγράφιζε, χωρίς ωστόσο το έργο του να αναγνωριστεί όσο εκείνος ήταν εν ζωή. Το Μπράιτον ήταν γι’ αυτόν κάτι σαν εμμονή, γι’ αυτό και πρωταγωνιστεί σε πολλούς πίνακές του. Μετά από μια βόλτα στο Brighton Pier και μερικά παιχνίδια δίπλα στη θάλασσα, επιβάλλεται να δοκιμάσετε fish and chips πριν ξαπλώσετε στην παραλία και συλλέξετε όλο τον διαθέσιμο ήλιο της νότιας ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Και φυσικά το αιώνιο ερώτημα παραμένει: είστε αρκετά θαρραλέοι να αψηφήσετε το σκούρο των νερών της Μάγχης ώστε να βουτήξετε;



Πολ Γκογκέν: Anse Grand Macabou, Μαρτινίκα


Seashore, Martinique Island
Η εμμονή του Γκογκέν να βρει το τέλειο απομονωμένο νησί τον οδήγησε στη μακρινή Ταϊτή και τη Μαρτινίκα. Απολάμβανε να ζωγραφίζει τους «πρωτόγονους ιθαγενείς» και το περιβάλλον τους, γεγονός που αποτυπώνεται στην πρωτόγονη ομορφιά των έργων του. Η παραλία Anse Grand Macabou στην Μαρτινίκα μοιάζει να έχει βγει από καρτ-ποστάλ: κοκοφοίνικες μέχρι την παραλία, τιρκουάζ νερά και λευκή άμμος. Αυτό το σκηνικό λειτούργησε σαν έμπνευση για πολλούς πίνακες του Γκογκέν, ανάμεσά τους και το «Seashore, Martinique Island». Άλλωστε η Μαρτινίκα εξακολουθεί να εκπέμπει αυτή την αίσθηση του απομονωμένου παράδεισου της Καραϊβικής.



Πάμπλο Πικάσο: Vias Plage, Γαλλία


Two women running on the beach (1922)
Εκτός από τη γοητευτική περιοχή του Languedoc, η παραλία Vias στη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας είναι το τέλειο σημείο για να χαλαρώσετε μακριά από τις ορδές του εμπορικού τουρισμού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλού μικρούς γειτονικούς όρμους. Μία από αυτές τις απομονωμένες παραλίες λέγεται ότι ενέπνευσε τον Πικάσο και τον οδήγησε στη δημιουργία του έργου «Two women running on the beach».



Σαλβαδόρ Νταλί: Κόστα Μπράβα, Ισπανία


Paranoiac visage (1935)
Η Κόστα Μπράβα στην Ισπανία είναι γνωστή και ως η χώρα του Νταλί, καθώς εδώ περνούσε ο μεγάλος ζωγράφος τα καλοκαίρια του ως παιδί. Η περιοχή τον ενέπνευσε για μια σειρά από έργα, παρόλο που θα χρειαστεί να ψάξετε λίγο παραπάνω μέχρι να εντοπίσετε από ποια ακριβώς παραλία αντλεί το σκηνικό των σουρεαλιστικών του έργων. Μία από τις υποψήφιες είναι η Llane που αποτελεί ένα αυθεντικό παράδειγμα καταλάνικου σκηνικού με τις παραδοσιακές ψαρόβαρκες και τις οικογένειες που κάνουν πικνίκ. Το ίδιο και η κοντινή Cadaques που έχει πολλούς ανεξάρτητους κολπίσκους με αμμουδερές παραλίες για να χαθείτε στην αγκαλιά τους.



Μάρτιν Τζόνσον Χεντ: Singing Beach, ΗΠΑ


Photo: credit flickr.com   

Twilight, Singing Beach
Το έργο «Twilight, Singing Beach» του αμερικανού ζωγράφου Μάρτιν Τζόνσον Χεντ συνδυάζει το καυτό ροζ και την πορτοκαλί λάμψη του ηλιοβασιλέματος δίπλα στη θάλασσα της Μασαχουσέτης. Στην πραγματικότητα το τοπίο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αφού γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να παραμείνει η παραλία παρθένα και να διατηρήσει έτσι την εξαιρετική φυσική ομορφιά της.




Τζακ Βετριάνο: Fife, Σκωτία


The Singing Butler
Ο Τζακ Βετριάνο ξεκίνησε από ένα χωριό της Σκωτίας με σκοπό να γίνει μηχανικός στα ορυχεία, η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για αυτόν. Οι πρώτοι του πίνακες εκτέθηκαν το 1989 και πωλήθηκαν την πρώτη μέρα, ενώ από τότε το ενδιαφέρον για τη δουλειά του δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Αγαπημένο του θέμα το γυναικείο σώμα, το οποίο αποθεώνει στα έργα του, εξερευνώντας τη μορφή του. Γι’ αυτό θα ήταν περίεργο να πούμε ότι αντλεί την έμπνευσή του από τις μουντές παραλίες της Fife στην ανατολική ακτή της Σκωτίας. Όμως, ακριβώς αυτό το δραματικό και μουντό σκηνικό που έχει διατηρήσει τις παραλίες ανέπαφες, λειτουργεί συγχρόνως ως το απαραίτητο νουάρ και ολίγον αμαρτωλό υπόβαθρο για τους πίνακες του Βετριάνο. Για παράδειγμα, το έργο «The Singing Butler» παρουσιάζει ένα κομψό ζευγάρι σε μια βρεγμένη και ανεμοδαρμένη παραλία και συγχρόνως αποτυπώνει τη μοναδική αγριότητα των σκοτσέζικων ακτών.

Photos: credit visualphotos.com   
thea.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com