Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

H ιστορία των «αγανακτισμένων» Ισπανών

Της Σίσσυς Γκουρνέλου
Η Puerta de Sol, στη Μαδρίτη που από το περασμένο Σάββατο έχει γίνει το σπίτι χιλιάδων «αγανακτισμένων» έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Ισπανούς.
Εκεί, ακριβώς έξω από την έδρα της Αυτόνομης κυβέρνησης της επαρχίας της Μαδρίτης βρίσκεται το χιλιόμετρο Μηδέν του οδικού της δικτύου. Από εκεί ξεκινούν έξι από τους επίσημους εθνικούς δρόμους της χώρας, οι οποίοι σε οδηγούν σε Βορρά, Νότο, Δύση και Ανατολή. Ο μπρούτζινος δίσκος, τουριστική αναφορά σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, επιθυμεί να δείξει το κέντρο του έθνους.

Σε αυτή την πλατεία λοιπόν έχουν κατασκηνώσει χιλιάδες Ισπανοί ζητώντας για έβδομη συνεχόμενη ημέρα μεταρρυθμίσεις και ένα δικαιότερο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Οι «indignados», κατάφεραν να ακουστεί το αίτημα τους για αλλαγή πολύ έξω από τα σύνορα της ισπανικής πρωτεύουσας.
Βαλένθια, Σεβίλλη, Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Μπιλμπάο, αλλά και Παρίσι, Μπογκοτά, Βερολίνο, Μπουένος Άιρες και Βρυξέλλες, είναι κάποιες από τις πόλεις που ακολούθησαν το παράδειγμα του κινήματος 15-Μ. Ονομασία που παραπέμπει στην ημέρα που άρχισαν όλα.
Η ισπανική κρίση σε αριθμούς
Χωρίς πολιτική γραμμή, αντιδρώντας στην κρίση που πλήττει την χώρα με κυριότερο χαρακτηριστικό την ανεργία που ξεπερνάει το 40% στους νέους μέχρι 25 ετών, οι Ισπανοί αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στην Sol, μέχρι την διεξαγωγή των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Σήμερα δηλαδή. Οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει και το αποτέλεσμα μόνο ευνοϊκό δεν διαγράφεται για τους Σοσιαλιστές και την κυβέρνηση Θαπατέρο, η οποία έφερε το 2010 στην Βουλή τον προϋπολογισμό λιτότητας που προέβλεπε μείωση του ελλείμματος, από το 11,1%, σχεδόν στο μισό, το 2011 με την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 7,9%.

Ο νέος προϋπολογισμός ήταν κόκκινο πανί για τους πολίτες καθώς ψαλιδίζει το κοινωνικό κράτος περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και παγώνοντας συντάξεις και μισθούς ενώ δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Και μπορεί οι αγορές να έχουν αφήσει σε σχετική ηρεμία την χώρα της Ιβηρικής, με τα spreads να έχουν πέσει στις 243 μονάδες βάσης, οι πολίτες όμως έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την ανεργία ακόμη ένα πρόβλημα που δείχνει να εξελίσσεται σε μάστιγα. Τις κατασχέσεις ακινήτων, που σύμφωνα με στοιχεία της Μοοdy’s το πρώτο τρίμηνο του 2010 έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 27.561. Το 2008 έγιναν 126% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2007, ενώ το 2009, 59% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2008.

15-5: Ένα κίνημα ειρηνικό
Αυτό που μέχρι στιγμής κάνει το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να ξεχωρίζει είναι η απουσία οποιονδήποτε επεισοδίων και συμπλοκών. Φτάνουν πια τους 30.000 έχουν καταφέρει όμως να οργανωθούν σε επιτροπές και να «τακτοποιούν» ότι θέμα προκύπτει. Υπάρχουν επιτροπές που ασχολούνται με την καθαριότητα, με την καταγραφή των αιτημάτων, ακόμα και με τη σίτιση των συγκεντρωμένων που διανυκτερεύουν στην πλατεία . Συζητάνε ακόμη την αντίδραση που θα έχουν στο σενάριο επέμβασης της αστυνομίας, καθώς η Εκλογική Επιτροπή κήρυξε παράνομη την συγκέντρωσή τους καθότι είναι Σαββατοκύριακο εκλογών.

Η κίνηση στην πλατεία αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ώρα. Στις 18.00 μαζεύονται για συζήτηση γύρω από τα αιτήματά τους, τα οποία ποικίλουν: ο εκλογικός νόμος, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταρρυθμίσεις κοινωνικές και πολιτικές, περιβάλλον ακόμη και η κατάργηση της βασιλείας είναι κάποια από αυτά που ακούγονται. Στις 20.00 η Sol είναι πια ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο, νέους αλλά και μεγαλύτερους που ξαφνικά κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα όλου του κόσμου πάνω τους. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα του κινήματος και τι θα αφήσει αυτό πίσω του.
newscode.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com